Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

FOTO Salvați Biserica de lemn „Sfântul Apostol Pavel” din Săliștea Veche, monument istoric de secolul XVIII! E nevoie de 200.000 de lei

Mitropolia Clujului și Protopopiatul Ortodox Român Cluj I au lansat o amplă campanie pentru salvarea Bisericii de lemn „Sfântul Apostol Pavel” din satul Săliștea Veche, comuna Chinteni, monument istoric de secolul XVIII, aflat într-o stare avansată de degradare.

Preotul Dan Hognogi, protopopul de Cluj I, cel care a inițiat demersurile necesare pe lângă autoritățile abilitate în vederea restaurării bisericuței din Săliștea Veche, a spus că e nevoie de reparații în valoare de aproximativ 200.000 lei.

Biserica de lemn „Sfântul Apostol Pavel”, monument istoric de secolul XVIII, aflată în satul Săliștea Veche, comuna Chinteni, județul Cluj, a fost cumpărată în anul 1911 pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas. Cumpărată din Sânmărtin, biserica a trebuit refăcută după forma inițială. Biserica are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră. În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului, în interior. Toate cheltuielile în acest sens au fost suportate de către credincioșii din comunitate.

”Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când zone ale acoperișului au fost acoperite cu tablă. În același an s-a efectuat un control, iar lăcașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505. Altarul are o particularitate, având patru laturi și nu cinci, așa cum se obișnuiește la bisericile de lemn”, au spus reprezentanții Mitropoliei.

Tabla de pe acoperișul bisericii a fost dizlocată de vânt

În prezent, biserica de lemn se află în stare avansată de degradare, iar o mare parte a foilor de tablă montate în 1997 au fost dizlocate de vânt. De asemenea, structura s-a deformat și prezintă o înclinare vizibilă. În prezent, în zonă locuiesc aproximativ 50 de persoane vârstnice.

Toți cei care doresc să sprijine în continuare acțiunea de salvare a bisericii din Săliștea Veche o pot face prin donații în contul deschis la Banca Transilvania: RO39BTRLRONCRT0372674701.

  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
AVERTIZARE OFICIALĂ! Invazie de şoareci în nord vestul țării!

Invazie de şoareci în nord vestul țării! Autoritatea Națională Fitosanitară a transmis un buletin de avertizare oficial prin care anunţă...

Închide