Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Filmele premiate la Festivalul de la Cannes 2019 vin la Cluj-Napoca!

Clujul va deveni pentru al patrulea an gazda festivalului Les Films de Cannes. O selecție cu filme care au câștigat unele dintre cele mai importante premii acordate anul acesta la Cannes se va vedea la Cinema Victoria, între 18 și 20 octombrie. Printre ele se numără Palme d’Or, Premiul pentru regie, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare masculină și Premiul pentru interpretare feminină.

Festivalul de la Cannes a contribuit la descoperirea unor cinematografii necunoscute (printre care și cea românească), dar și la înscăunarea unor mari maeștri. La Cannes se fac glorii și, uneori, se dărâmă socluri. Anul acesta, clujenii se vor putea delecta cu filme semnate de mari nume ale cinematografiei mondiale, ca Pedro Almodóvar, Luc și Jean-Pierre Dardenne, Xavier Dolan dar și cu două regizoare remarcabile: Céline Sciamma și Jessica Hausner. Nelipsită va fi și proiecția câștigătorului premiului Palme d’Or din acest an, ”Parasite”, de Bong Joon-ho.

Pe 18 octombrie, publicul va face cunoștință cu ”Little Joe”, o plantă a cărei mireasmă se crede că aduce fericirea.

„Îndrăzneț de sintetic în abordare, iată un film care, de la paleta coloristică la interpretare, sfidează etichetele. Pentru cei care preferă un cinema aventuros, povestea ar trebui să exercite un farmec la fel de hipnotic precum planta modificată genetic”, scrie Screen Daily despre pelicula câștigătoare a Premiului pentru interpretare feminină. Lungmetrajul marchează prima participare în competiția oficială de la Cannes a regizoarei Jessica Hausner, care a devenit „copilul minune” al cinema-ului austriac. Festivalul de la Cannes i-a selectat trei lungmetraje Lovely Rita (2001), Hotel (2004) și Amour Fou pentru secțiunea Un Certain Regard. Toate trei sunt mărturia acuității sale regizorale și a refuzului de-a face compromisuri artistice.

Pe 19 octombrie, publicul va putea vedea ”Le Jeune Ahmed”, filmul semnat de frații Dardenne și câștigător al Premiului pentru regie. Pelicula spune povestea lui Ahmed, care la doar 13 ani, e prins între idealurile de puritate ale imamului său și tentațiile vieții de adolescent. „Un film de o forță rară”, scrie cotidianul francez Le Nouvel Observateur, iar Télérama e de părere că „frații Dardenne semnează un portret percutant, impregnat de o mare umanitate.” Frații Dardenne sunt considerați maeștrii cinema-ului umanist, cu încărcătură socială. Au câștigat de două ori Palme d’Or, trofeul suprem al festivalului, în 1999, cu Rosetta, și în 2005, cu L’Enfant.

Câștigătorul Palme d’Or  2019 proiectat la Cluj

Tot pe 19 octombrie, publicul își va putea petrece seara în compania unui film de aur: ”Parasite” (Gisaengchung), de Bong Joon-ho este marele câștigător al ediției din 2019 a Festivalului de film de la Cannes. Filmul spune povestea familiei Ki-taek, care este în șomaj și se arată foarte interesată de viața bogatei familii Park. Într-o zi, fiul lor reușește să primească o recomandare pentru a preda cursuri individuale de engleză acasă la familia Park și acesta va fi începutul unui șir de întâmplări imposibil de controlat. Variety scrie că „autorul coreean e într-o formă devastatoare cu această tragicomedie neagră ca smoala despre inegalitățile sociale din Coreea modernă” iar Time Magazine crede că pelicula este un „exemplu superb despre cum o poveste bine spusă, cu personaje vii, poate tăia până la os și te poate lăsa pe gânduri zile în șir.”

Șirul marilor realizatori continuă duminică, 20 octombrie, cu Pedro Almodóvar și cel mai recent film al său, ”Dolor y Gloria”, recompensat cu premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru Antonio Banderas. Regizorul și-a făcut o întoarcere fulminantă în competiția oficială de anul acesta de la Cannes, cu Dolor y Gloria, a șaptea colaborare cu Antonio Banderas, actor fetiș, aici în rolul carierei sale. Filmul este o „bijuterie senzuală și profund personală, un film despre plăcere care devine, în sine, o plăcere”, citim pe The Guardian.

Ultima zi a festivalului aduce la Cluj și cel mai recent film semnat de Xavier Dolan, copilul teribil al cinema-ului, care continuă să șocheze și să uimească, de data aceasta cu ”Matthias et Maxime”, selectat în competiția oficială.

Este o poveste despre doi prieteni din copilărie care se sărută pentru filmările unui scurtmetraj de amatori. În urma acestui sărut aparent inofensiv sunt nevoiți să se confrunte cu propriile preferințe, bulversându-și viețile. După Premiul Juriului pentru Mommy (2014) și Marele Premiu pentru Juste la fin du monde (2016), Xavier Dolan revine în Competiția de la Cannes cu o dramă intensă și delicată care explorează temele prieteniei și ale identității personale.

Lista filmelor premiate se încheie cu”Portrait de la jeune fille en feu”, de Céline Sciamma, Premiul pentru Cel mai bun scenariu, în competiția oficială, în 2019 la Cannes. La nici 40 de ani, cineasta Céline Sciamma a reușit performanța de a participa la Cannes cu nu mai puțin de trei filme: Naissance des pieuvres în secțiunea Un Certain Regard 2006, Bande des filles în Quinzaine des Réalisateurs 2014 și Portrait de la jeune fille en feu. Povestea din Portrait de la jeune fille en feu se întâmplă în 1770. Marianne este o pictoriță angajată să-i facă potretul lui Héloïse, o tânără aristocrată întoarsă de curând de la mănăstire care, însă, refuză să pozeze. Marianne va fi nevoită să o picteze în secret. Primul film de epocă al regizoarei”este atât de bun încât îți vei dori imediat după să-l revezi cu încetinitorul pentru a înțelege exact cum a făcut.”, citim pe Hollywood Reporter.

Filmele Dolor y Gloria, Parasite și Le Jeune Ahmed sunt distribuite în România de Independența Film.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Burse de peste 21.700 de euro oferite tinerilor studioși de Fundația „Mitropolitul Bartolomeu”

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” anunţă deschiderea unui nou concurs pentru 34 de burse oferite elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor,...

Închide