Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

FOTO Două cărţi din Cluj costă 5 milioane de euro

Două dintre cele mai valoroase cărţi din lume se află la Cluj, la Biblioteca Academiei. Este vorba de cartea lui Nicolaus Copernic, “De revolutionibus orbium coelestium” (Despre revoluţia sferelor cereşti) (vezi foto, arhiva portalcj.ro). Un astfel de exemplar s-a vândut la o licitaţie din SUA, în urmă cu câţiva ani, cu 2,5 milioane de dolari, iar Biblioteca Academiei deţine două (!) astfel de exemplare, fiind probabil caz singular în lume din acest punct de vedere. Unul dintre exemplare a fost descoperit în arhiva bibliotecii în 2009, iar celălalt în 2012. Cărţile au fost tipărite în 1543.

Reprezentanţii bibliotecii clujene spun că exemplarele unităţii lor pot fi şi mai valoroase pentru că au mai multe însemnări.

Pe de altă parte, ei susţin că e foarte posibil ca biblioteca să deţină exemplare şi mai valoroase, cum ar fi cazul cărţii Octoihul lui Macarie, tipărită în 1510, probabil unicat în lume, a doua carte tipărită pe teritoriul ţării noastre. (vezi foto)

În prezent, se estimează că Biblioteca Academiei din Cluj deţine cărţi şi manuscrise în valoare de câteva miliarde de euro.

Cea mai scumpă carte din lume este considerată acum Codex Leicester, a lui Leonardo da Vinci, cumpărată de Bill Gates cu 30 de milioane de dolari în urmă cu câţiva ani, dar ea este evaluată în prezent la circa 50 de milioane de dolari. În topul cărţilor considerate cele mai valoroase se mai află J.K. Rowling – Poveștile bardului Beedle (4 milioane de dolari), James Audubon – Păsările Americii (13 milioane), William Shakespeare – Prima ediţie „Comedies, Histories & Tragedies” (8 milioane), Evangheliile lui Henric Leul, Ordinul Benedictin (10 milioane).

Sursa foto: arhiva portalcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Alertă într-un bloc din Cluj-Napoca! Au pus cratiţa pe foc şi au plecat de acasă!

Alertă într-un bloc din Cluj-Napoca! O autospecială a fost alertată în municipiul Cluj-Napoca, pe strada Plopilor, în jurul orei 15.00,...

Închide