Ultima actualizare: 13.11.2024
Locale

FOTO. Profesorul clujean Ion Vlad, sărbătorit la împlinirea vârstei de 90 de ani

Universitatea Babeș-Bolyai și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, a organizat, luni, 28 octombrie 2019, un eveniment special dedicat profesorului clujean Ion Vlad, la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Profesorul Ion Vlad este o personalitate marcantă a comunității clujene, fiind în trecut prodecan și decan al Facultății de Filologie, rector al Universității Babeș-Bolyai în perioada 1976-1984, redactor-șef adjunct la Tribuna, director al Teatrului Național din Cluj sau secretar al Uniunii Scriitorilor – Filiala Cluj.

„Profesorul Ion Vlad, prin cele șapte decenii de viață intelectuală activă și deplină, dar cu precădere prin produsele acestei vieți intelectuale, anume scrierile sale, ascunde în sine un întreg univers. El însuși ne-a dezvelit, prin cercetările sale, atâtea universuri ale altora. În acest univers al lui Ion Vlad, se află, însă, pe lângă ani (adică viață) și însemnări (adică opera sa), mulți oameni, majoritatea profesori de română, poeți, prozatori, dramaturgi, critici, teoreticieni și istorici literari, muzeografi, cercetători, o întreagă comunitate de literați pe care i-a format Profesorul.

Am spus că universul creat de Profesor este ascuns, fiindcă Domnia Sa nu s-a avântat niciodată să-l reveleze, nu a fost deloc confesiv, nu a mărturisit cu ușurință „povestea vieții” sale, nici în tinerețe sau la maturitate, când această viață are în plină derulare și nici mai târziu, când amurgul părea că dă târcoale uneori, în seri reci de toamnă târzie. Scriitorul Ion Vlad nu a avut încredere nici în memorii și jurnale, cu toate că s-a ocupat de literatura de confesiune, pe care nu a repudiat-o, ci, dimpotrivă, i-a evidențiat valențele stilistice, de comunicare, de recreare a realității. Dar, tocmai de aici venea și neîncrederea, din convingerea că, prin memorii, amintiri și jurnale, intelectualul își motivează anumite fapte și atitudini, se scuză diplomatic, își exhibă binele și își ascunde răul, se pune în lumină favorabilă. De altminteri, aceasta este și opinia istoricilor: literatura de confesiune nu poate servi drept izvor istoric decât cum grano salis și doar dacă este corelată cu alte surse, de data aceasta primare și cu grad mai mare de obiectivitate”, este mesajul președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Apărătorii pădurilor ies în stradă la Cluj! Stop tăierilor ilegale!

Clujenii sunt chemaţi la un marş prin care să se opună defrişărilor ilegale de păduri. “CLUJENII ANUNȚĂ „MARȘUL PENTRU PĂDURI“ –...

Închide