Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Apărătorii pădurilor ies în stradă la Cluj! Stop tăierilor ilegale!

Clujenii sunt chemaţi la un marş prin care să se opună defrişărilor ilegale de păduri.

“CLUJENII ANUNȚĂ „MARȘUL PENTRU PĂDURI“ – DUMINICĂ,  03 NOIEMBRIE 2019. Clujenii se vor intâlni duminică, 03 NOIEMBRIE la Monumentul Memorandiștilor pe Bvd. Eroilor (“la “clopot”) de unde vor porni într-un marș pentru păduri.

Prin acest marș, Clujenii vor să atragă atenția în primul rând asupra defrișărilor ilegale precum și asupra consecințelor acestora.
Dacă lucrurile continuă așa, în câțiva ani vom avea o Românie fără păduri, fără aer curat și patrimoniu natural. Cele mai vaste păduri virgine din Europa și speciile rare cu care am conviețuit până acum vor dispărea dacă interesele meschine și goana după profit imediat prevalează. Asaltul asupra zonelor împădurite alimentează anual piața neagră și fenomenul corupției cu miliarde de lei smulse din moștenirea noastră comună. Aceste câștiguri murdare nasc violență, dezbină comunități și plantează neîncredere în țesutul social.

▲ REVENDICĂRI

► Spunem STOP tăierilor ilegale! Ieșim în stradă pentru a cere Ministerului Apelor și Pădurilor să modernizeze urgent SUMAL (Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase).*
► Vrem protecția reală a pădurilor seculare și a biodiversității pe care o găzduiesc!

► Vrem ca revendicările de mai sus să fie priorități zero pentru orice nou Ministru al Pădurilor!

 

”Marșul pentru Păduri” din Cluj-Napoca se desfășoară solidar cu ”Marșul pentru Păduri” din București organizat de Greenpeace, Agent Green și Declic în aceeași zi.
”Marșul pentru Păduri” va avea loc în solidar și în alte orașe precum Brașov, Iași, Londra.
Vii alături de noi să apărăm pădurile României?

https://www.facebook.com/events/2603024409917935/

*SUMAL este o bază de date integrată care, atunci când funcționează cum trebuie, conține informații esențiale din domeniul silvic: ce se taie din păduri, unde se taie sau urmează să se taie, unde pleacă lemnul, cine îl depozitează și comercializează. La acest sistem sunt conectați obligatoriu toți actorii din domeniu, de la administratori de păduri (de stat și privați), organisme de control și operatori economici, până la simplul cetățean interesat de soarta pădurilor. SUMAL a apărut în discuție în 2008. Unsprezece ani mai târziu, încă nu avem un sistem funcțional care să verifice circuitul lemnului pe piață. Actuala versiune a fost lăsată fără mentenanță și se află în pragul colapsului (o spun atât Gărzile Forestiere, cât și proprietarii de păduri sau agenții economici), iar termenele de finalizare pentru SUMAL 2.0 sunt amânate de la an la an fără nicio justificare”, informează organizatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Infracţiune. O femeie din Cluj a condus o maşină cu numărul alteia

O femeie de 38 de ani din Cluj-Napoca a fost prinsă de poliţişti că circula pe drumurile publice cu o...

Închide