Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, la 100 de ani de la înființarea Spitalului Militar Cluj-Napoca: Este extraordinară evoluția unității medicale

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a transmis azi un mesaj de ”La mulți ani” cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca, ceremoniile aniversare urmând să aibă loc vineri.

”Este extraordinară evoluția unității medicale de la Spitalul Militar al Corpului 6 Armată la Spitalul Militar de Urgenţă Dr. Constantin Papilian, care deservește, deopotrivă, militari și civili din judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud. Noul stat de organizare intrat în vigoare în primăvara acestui an prevede o structură operaţională de nivel ROL 2B, care poate creşte până la nivel ROL 3, personalul medical fiind înalt calificat şi având capacitatea de a oferi servicii în 27 de specialităţi medicale şi chirurgicale. La Mulți Ani!”, a spus Leș.

Vineri va avea loc ceremonialul militar ocazionat de aniversarea centenarului Spitalului Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” din Cluj – Napoca. Activitatea va avea loc la sediul instituției, pe strada Traian Moșoiu, la această activitate urmând să participe reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale. De asemenea la sediul instituției va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative.

Spitalul Militar Cluj s-a înființat în 28 mai 1919

Spitalul Militar din Cluj a luat ființă la data de 28 mai 1919 în baza ordinului Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată și purtând numele „Regina Maria”. Cele trei clădiri vechi ale spitalului au fost construite în secolul al XIX-lea, când în Cluj a funcţionat un Spital de trupă cezaro-crăiesc. În perioada 1919-1940, Spitalul Militar „Regina Maria” din Cluj s-a manifestat ca o instituţie medicală puternică, bine organizată şi condusă, cea mai importantă pentru asigurarea sănătăţii militarilor din compunerea marilor unităţi şi unităţi din subordinea Corpului 6 Armată, cu sediul comandamentului în Cluj. Începând cu 15 octombrie 1923 s-au pus bazele unei susţinute activităţi ştiinţifice, înfiinţându-se Cercul Sanitar Militar Cluj din al cărui comitet de conducere au făcut parte personalităţi de marcă ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj.

Medicii clujeni, în misiune în Irak și Afganistan

În perioada 1995-1996 personalul medical din spital a participat la misiuni în cadrul UNAVEM III Angola și în cadrul Spitalului Militar de Campanie nr. 50 Somalia. Începând cu anul 2005 medici si asistente din spital au participat la misiuni în Irak și Afganistan. În anul 2000 se declară spital de urgență iar începând cu data de 10 august 2001 i se atribuie denumirea de Spitalul Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca. Ultimii ani au adus o schimbare importantă a structurii spitalului cu dezvoltarea unor specialități medicale care au un rol important în creșterea calității asistenței medicale și alinierea la standardizarea actului medical în spitalele militare, conform strategiei șefului Direcției medicale.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Spargere la Rectoratul USAMV Cluj-Napoca!

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a anunțat în această dimineață că s-a constatat de către angajații...

Închide