Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Cardinalul Iuliu Hossu, omagiat la Cluj-Napoca de Ziua Națională, va fi ascultată vocea acestuia

Aniversarea Zilei Naţionale a României la 1 Decembrie 2019 (şi încheierea Anului Centenar al Marii Uniri), este un prilej, pentru conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, de a invita credincioşii la reculegere în lumina lui Dumnezeu şi a istoriei, precum şi la a se aduce un prinos de omagiu înfăptuitorilor Unirii, în mod particular Cardinalului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, acum fericit episcop martir pentru credinţă.

”În prezenţa PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a unui sobor de preoţi, teologi şi a unor reprezentanţi ai autorităţilor locale, duminică, 1 Decembrie 2019, de la ora 10.00, vor fi depuse coroane de flori şi se va face un moment de rugăciune la statuia Arhiereului Iuliu Hossu (la monumentul inaugurat în urmă cu un an, cu ocazia Centenarului Unirii, în faţa Catedralei Episcopale greco-catolice de pe B-dul Eroilor, Cluj-Napoca)”, au anunțat reprezentanții episcopiei.

În continuare, de la ora 10.30, Sfânta Liturghie arhierească va fi celebrată în Catedrala “Schimbarea la Faţă”, din care şi Arhiereul Iuliu Hossu a păstorit Eparhia de Cluj-Gherla de la preluarea sfântului locaş şi mutarea sediului eparhial de la Gherla la Cluj, din 1930 şi până în 1948, anul în care, la 1 decembrie 1948, prin decretul 358 de tristă amintire Biserica Greco-Catolică era scoasă în afara legii, toţi episcopii greco-catolici arestaţi, împreună cu mulţi preoţi şi credincioşi, şi toate proprietăţile acestei Biserici confiscate. Şi acest aniversar este un motiv de comemorare şi meditaţie asupra lucrării lui Dumnezeu prin care, episcopii de atunci, privaţi de libertate şi presaţi fără succes să-şi lepede credinţa, strălucesc acum în lumina sfinţeniei, beatificaţi de Sfântul Părinte Francisc, la Blaj, în 2 iunie 2019.

Vocea cardinalului, auzită peste ani

La finalul celebrării solemne duminicale din Catedrala “Schimbarea la Faţă” se va asculta din nou vocea Cardinalului Iuliu Hossu recitind Declaraţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia. Apoi, de la ora 12.30, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca va avea loc Ceremonia oficială dedicată Zilei Naţionale a României.

Fie ca programul dedicat Sărbătorii Naţionale a românilor, prin comuniune şi rugăciune, să aşeze din nou, cu ajutorul lui Dumnezeu, “Dreptate şi Adevăr la temelia României întregite!” – cum proclama la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, tânărul episcop de atunci Iuliu Hossu, fericitul episcop martir de acum, vestind “hotărârea judecăţii lui Dumnezeu prin reprezentanţii a toată suflarea românească”: “De acum o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu şi pe credinţa poporului Său”.

Se proiectează filmul ”Cardinalul”

În partea a doua a Zilei Naţionale a anului 2019, la Cluj este programată între alte evenimente şi proiecţia filmului “Cardinalul”, la Cinematograful “Victoria”, de la ora 19.30, în organizarea Primăriei Mun. Cluj-Napoca. Vor fi de faţă regizorul filmului, Nicolae Mărgineanu şi Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu. După recenta avanpremieră de succes în mai multe orașe din țară, proiecţia acestui inspirat film despre Episcopul Iuliu Hossu, de Ziua Naţională, din nou la Cluj, cu intrarea liberă (în limita locurilor disponibile), este un nou semn de omagiu şi evocare a memoriei luminoasei personalităţi care devine astfel, tot mai mult, “far luminos”, călăuzitor şi model de urmat pentru toţi românii, nu doar pentru credincioşii greco-catolici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Incendiu în Baciu. Persoană transportată la spital din cauza unei cratiţe uitată pe foc!

Un incendiu a izbuncnit în urmă cu câteva momente la un apartament din Baciu. Se deplasează în aceste momente 3...

Închide