Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Festivalul Filmului Rusesc ”Seri în Moscova” a început la Cluj-Napoca, sunt proiectate 7 pelicule

Asociația Vostok Group organizează de vineri până duminică la Cinematograful ”Victoria” din Cluj-Napoca Festivalul de Film Rusesc ”Seri în Moscova”, aflat la a III-a ediție.

”De trei ani încercăm să venim cu ceva nou și neașteptat pentru publicul clujean, deoarece frumosul stă în micile plăceri ale vieții. Plăcerea de a sta lângă oameni buni, plăcerea de ne încânta privirea și mintea cu o activitate interesantă. Ca urmare, prin acest eveniment, încercăm să livrăm un moment inovator și frumos din punct de vedere cultural și artistic, astfel încât sa aducem un aport fondului cultural și social clujean. Mă bucur că am ajuns să lucrez cu această echipă și reușim să aducem în fiecare an o fărâmă de noutate și de „altceva”. Sperăm că și în acest an vom avea un eveniment la fel de reușit ca în anii precedenți”, a declarat Diana Escariu, managerul general al proiectului.

Festivalul a debutat în 2917 ca unul experimental

Vlad Crișan, președintele Asociației Vostok Group, a declarat la rândul său că proiectul festivalului a început în 2017 ca unul experimental, care a crescut și a făcut săli pline, astfel că acum s-a reușit aducerea unor actori, regizori și critici de film din Federația Rusă.

”Festivalul acesta înseamnă pentru noi proiectul cel mai important, care ne face să lucrăm în continuare și să oferim ce avem mai bun”, a spus Crișan.

Natalia Muzhennikova, directorul Centrului Cultural Rus din București, a explicat că festivalul de la Cluj-Napoca se bucură și de sprijinul Ministerului Culturii din Federația Rusă, astfel că pot fi proiectate filme noi, din 2017, 2018 și 2019.

”Selecția filmelor am gândit-o astfel încât să prezentăm cum se dezvoltă cinematografia din Rusia, deoarece au apărut nu doar filme de autor sau de artă, ci și filme comerciale. Sunt filme diferite, înteresante pentru tot publicul. Deja festivalul din Cluj-Napoca este la a treia ediție, ceea ce înseamnă tradiție, și sper să ajungem și la ediția a zecea”, a spus aceasta.

Regizori, actori și critici de film din Rusia prezenți la Cluj

La Cluj-Napoca au fost prezenți Nikita Volkov, actorul principal din filmul “Cernovik” (Proiectul), Evgheni Torres, regizorul filmului “Supraviețuire în condiții dificile” și criticul de film Dimitri Salievici.

Evgheni Torres a declarat că este foarte curios cum va primi publicul clujean filmele rusești proiectate, fiind interesat, ca regizor, să lucreze pe piața internațională de film.

”Vreau să aflu, pentru mine însumi, dacă am spus povestea corect așa cum trebuie. Filmul meu a fost la sfârșitul verii în cinematografele din Rusia, reacția criticilor a fost foarte bună, dar, din păcate, este greu de concurat cu filmele americane în condițiile în care, în aceeași perioadă, erau proiectate 8 filme americane și doar 2 rusești”, a spus Torres.

La Cinema ”Victoria” sunt proiectate filmele Tobol, Salt, Proiectul, Micul rus, Supraviețuire în condiții dificile, Frontiera balcanică, Viața veșnică a lui Alexandr Hristoforov.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
VIDEO: Luminaţie, Cimitirul Central Cluj, explicarea sărbătorii

Luminaţie, Cimitirul Central Cluj, explicarea sărbătorii de către istoricul Vladimir Alexandru Bogosavlievici

Închide