Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

FOTO Peste 2000 de elevi clujeni, la cursuri de prim ajutor pe manechine inteligente

Peste 2.000 de elevi din 10 școli și licee din Cluj-Napoca din clasele a VII-a – a X-a vor participa, din 15 noiembrie, la cursuri de prim ajutor de bază pe manechine inteligente, care sunt conectate la o aplicație pentru telefonul mobil.

Inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Valentin Cuibus, speră că în 3-4 ani toate școlile din Cluj vor avea câte un astfel de manechin care le va elevilor posibilitatea a avea o reacție profesionistă în cazul unei urgențe medicale

”ISJ Cluj va lansa din 15 noiembrie un proiect pilot în 10 școli și licee din Cluj-Napoca de educație medicală și de prim ajutor în școli care a scopul de a-i familiariza pe elevi cu ceea ce se poate întâmpla într-un caz medical de urgență. Este un proiect util care se va derula timp de 2 ani și vrem să-i cuprindem pe toți elevii de clasele a VII-a până la a X-a. Începem în prima fază cu 10 școli care vor primi câte un manechin inteligent care costă 400 de euro bucata, conectat la o aplicație de telefon mobil, în acest proiect fiind implicați peste 2.000 de elevi care vor urma cursuri de bază de prim ajutor ținute de cei de la SMURD, Serviciul de Ambulanță, Spitalul Județean. În primăvara anului următor vrem să mai cumpărăm alte 20 de manechine astfel încât, în câțiva ani, toate școlile din Cluj să aibă un manechin inteligent”, a spus Cuibus.

Manechine conectate la telefonul mobil

Bianca Șoloc, instructor SMURD Cluj, a efectuat o demonstrație a modului în care vor decurge cursurile practice care vor ținute în școliși a realizat manevre de resuscitare pe manechinele inteligente, care sunt de adulți și de copii.

”Manechinele sunt conectate la o aplicație de telefon mobil care ne arată cât de eficient s-au făcut aceste manevre dar și un procentaj prin care ne demonstrează corectitudinea compresiunilor făcute”, a spus Bianca.

Proiect ISJ Cluj are ca parteneri ISU Cluj, Serviciul de Ambulanță al județului Cluj și UPU-SMURD Cluj-Napoca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
VIDEO Cum fură un hoț o geantă cu acte dintr-o mașină parcată pe str. Dunării? Ajutați-l pe șofer să prindă hoțul

Un clujean cere ajutorul internauților pentru prinderea unui hoț care i-a furat o geantă cu acte din mașina parcată pe...

Închide