Ultima actualizare: 23.4.2024
Locale

Irina Margareta Nistor, ”vocea” filmelor din anii ’80, își lansează o carte la Cluj

Criticul de film Irina Margareta Nistor va prezenta la Cluj cartea ”Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc” de Olivier Loubes (Editura Libris & Mioritics, 2019), pe care a tradus-o din limba franceza, si va introduce  proiecția documentarului ”Cannes, le festival libre”, regizat de Frédéric Chaudier & Frédéric Zamochnikoff (2018, 45 de minute), care urmărește încercarea de a organiza prima ediție a Festivalului International de Film de la Cannes.

Lansarea cărții va avea loc la Librăria Bookstory (B-dul Eroilor 8), în 6 decembrie, de la ora 18.00

”Festival de la Cannes trebuia să fie inaugurat la 1 septembrie 1939, sub preşedinţia de onoare a lui Louis Lumiere, unul dintre cel doi fraţi care au inventat cinematograful, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Ideea acestui festival de film fusese a lui Jean Zay, ministrul francez al Educației Nationale și al Artelor Frumoase, care ar fi dorit ca Franţa să poată rivaliza cu Italia, care organiza Festivalul de Film de la Veneția, din 1932. Intre timp, La Mostra devenise fascista si acorda Cupele Mussolini celui mai bun film italian şi celui mai bun film străin”, au precizat organizatorii evenimentului.

Cannes-ul a așteptat sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial

În plus, cu această ocazie, turiştii bogaţi care veneau pe Coasta de Azur ar fi putut să vada filmele anului, sa cunoască vedete de cinema din intreaga lume şi să participe la petreceri pline de fast. Pregătirile fuseseră făcute: starurile şi personalităţile cinematografiei franceze au sosit, la fel şi vedete de la Hollywood ca Gary Cooper, Tyrone Power si Norma Shearer. Dar Cannes-ul trebuia să aştepte, răbdător, terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Festivalului de la Cannes avea să se deschidă la 20 septembrie 1946, în Cazinoul din Cannes, neafectat de război. A devenit cel mai prestigios festival de film din lume, iar din 1952 este organizat în fiecare lună mai.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Dotare de top la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj, s-au achiziționat 25 de noi echipamente medicale

Consiliul Județean Cluj a achiziționat recent 25 de echipamente și aparate medicale ultramoderne care au fost date în folosință în...

Închide