Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Templul masonic din Cluj, construit acum 130 de ani

Singura clădire din Cluj care a fost construită din start cu destinaţia de templu masonic şi cu regulile necesare se află în prezent în Piaţa Avram Iancu, la nr. 7. Aceasta a fost Templul Lojei Unio, una dintre cele mai importante loje din Transilvania, care a activat vreme de 40 de ani, în perioada 1886-1926.

Pe 29 octombrie 1876, la iniţiativa elitei locale clujene, Marele Maestru al Marii Lojii Simbolice Maghiare, baronul Pulszky Ferencz, a aprobat formarea unei loje la Oradea, care a primit denumirea de ”Laszlo Kiraly”. Membrii acestei loje au contribuit şi la formarea Lojii Unio din Cluj, pe 24 octombrie 1886.

Clădirea Lojei Unio din Cluj a primit aprobarea de construire din partea autorităţilor în septembrie 1886, pe domeniul situat în Piaţa Trencsin, atunci un loc periferic şi întunecat, cu o baltă imensă, azi Piaţa Avram Iancu, aşa cum o ştim. Templul a fost terminat pe 21 decembrie 1889.

*****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

foto: arhiva www.portalcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Maşină umplută cu gunoi într-un oraş de 5 stele

După cazul prezentat ieri, când un bistriţean şi-a găsit plină de gunoaie maşina parcată într-un loc nepermis din Cluj-Napoca, azi...

Închide