Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Ziua Solidarităţii. Clujul iese în stradă pentru familia Smicală

Clujul iese în stradă pentru familia Smicală. Duminică este programat un eveniment de susținere a familiei Smicală, în centrul Clujului.

“Duminica 1 Decembrie sarbatorim Ziua Nationala a tuturor romanilor pe care o declaram Ziua Solidaritatii Nationale cu Mihai si Maria, copiii familiei Smicala, cetateni romani cu domiciliul in Romania, retinuti abuziv in Finlanda. Vino alaturi de noi in Pta Mihai Viteazu din Cluj-Napoca de la ora 15.00 si sustine reintregirea familiei si repatrierea lor”, este anunţul organizatorilor!

Povestea: famila Smicală

Camelia Smicală, medic român care trăieşte în Finlanda o dramă după ce a fost despărţită de cei doi copii (un băiat şi o fată, minori), preluaţi de serviciile sociale, este extrem de îngrijorată după ce fiul ei, Mihail (13 ani), a lansat un apel de ajutor, scrie adevarul.ro.

Conform unui mesaj trimis de Mihail, acesta urma să fie dus cu forţa în Estonia, după ce i s-a făcut paşaportul necesar călătoriei. Fără prea multe detalii, femeia a aflat că băiatul ar urma să meargă într-o excursie, cu plecarea din Finlanda, miercuri dimineaţă, 12 iunie.   „Vreau să spun că vă cer ajutorul! Nu am încredere în justiţie. Doar trag de timp. Acum e momentul să faceţi ceva! Eu am cerut timp de 10 ani voie să merg în România la bunica şi la bunicul şi nu mi-au dat voie. Şi peste noapte, deodată, mi-au făcut paşaport şi mă trimit în Estonia. M-au ameninţat că, dacă nu merg, mă bagă în celula de criză“, este mesajul scris în finlandeză de Mihail, tradus de mama sa în limba română şi distribuit pe reţelele de socializare.

În acelaşi mesaj, băiatul se plânge de tratamentul aplicat de serviciul social care îl are în grijă:     „Nu am încredere nici în serviciul social pentru că ne-au făcut doar rău. Nu am încredere nici să vorbesc cu vreun psiholog pentru că mi-e frică că îmi vor face rău, aşa cum ne-au făcut cei de la TAYS (Spitalul Universitar din Tampere). M-au despărţit şi de sora mea mai mică şi m-au acuzat în faţă că nu pot fi împreună cu ea deoarece îi fac rău. Am nevoie de ajutor! Mihai“.

Camelia Smicală explică de ce băiatul ei a scris mesajul în finlandeză:

„De când i-au luat de acasă şi fac săptămânal ore de limba română cu profesoara susţinută de către ambasadă, copiii nu mai ştiu să scrie româneşte. 3 ani de cursuri intensive de limba română…“, spune femeia care a menţionat că nu este sprijinită de Ambasada României în Finlanda pentru a putea veni cu cei doi copii la Piatra Neamţ, unde trăiesc bunicii lor.

„Ambasada României ne-a refuzat azil, a refuzat repatrierea şi a refuzat să ne facă acte pentru a ne putea întoarce acasă.La ordinele MAE desigur. Mihai a cerut ajutor public.Se pare însă că este prea târziu…“, mai susţine mama copiilor, citată de adevarul.ro.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Incendiu la un imobil ocupat de persoane fără adăpost

Un incendiu a izbucnit la subsolul uni imobil de pe strada Bucegi, ocupat de persoane fără adăpost. "Incendiul a avut...

Închide