Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Curtea de Apel Cluj și-a suspendat activitatea până în 13 ianuarie 2020. Care sunt nemulțumirile magistraților

Astăzi a fost convocată Adunarea generală extraordinară a judecătorilor Curţii de Apel Cluj, în conformitate cu dispoziţiile art. 7 alin. 1 lit. p şi art. 16 alin. 1 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, în scopul analizării efectelor preconizatelor modificări legislative cu privire diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele si vătămătoare, precum şi pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor.

 

”Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a susţinut în  integralitate hotărârea adoptată de către Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti în şedinţa din data de 20 decembrie 2019, atât în privinţa formei de protest, cât şi a argumentelor care o justifică. Adunarea generală a judecătorilor constată cu îngrijorare faptul că, în ultimul timp, s-au acumulat luări de poziţie ale unor exponenţi ai autorităţilor publice legislative şi executive, denigratoare la adresa sistemului judiciar şi a componentelor fundamentale ale statutului judecătorilor”, au anunțat judecătorii.

Analizând proiectele legislative referitoare la diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare (PLx nr. 669/2019), precum şi cele referitoare la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor (PLx nr. 166/2018, PLx nr. 292/2019), Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a apreciat că ele, prin soluţiile propuse, sunt susceptibile a afecta în mod grav independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia, implicit a independenţei sistemului judiciar.

Nu vor eliminarea pensiilor speciale

”În raport cu cele statuate în jurisprudenţa pertinentă şi obligatorie a Curţii Constituţionale, pensiile de serviciu ale judecătorilor se bucură de un regim juridic diferit de pensiile din sistemul public de pensii. Ele sunt compuse din două elemente, şi anume: pensia contributivă şi un supliment din partea statului, apreciat a fi o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului şi a incompatibilităţilor specifice acestei profesii.

Pe cale de consecinţă, eliminarea pensiilor speciale ale judecătorilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională”, au menționat magistrații clujeni.

Critici la adresa politicienilor

În consens cu judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, s-a apreciat că sunt contraproductive poziţiile publice asumate în mediul politic, justificate de maniera „dacă nu vă convine puteţi părăsi sistemul” şi de natură să afecteze în mod grav demnitatea şi onoarea profesiei de magistrat.

”În consecinţă, Adunarea generală a Judecătorilor Curţii de Apel Cluj a decis să solicite Consiliului Superior al Magistraturii convocarea de urgenţă a adunărilor generale a judecătorilor la nivel naţional pentru a dezbate propunerile de modificare legislativă care afectează în substanţa sa statutul judecătorilor. Totodată, Adunarea generală a Judecătorilor Curţii de Apel Cluj a decis suspendarea activităţii instanţei, până în data de 13 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor cu măsuri preventive în materie penală”, au încheiat judecătorii clujeni.

 

 

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
God galben. Ninsoare, ploaie şi viscol în 17 judeţe, inclusiv Cluj

ANM a emis o avertizare de cod galben pentru 17 judeţe, inclusiv Cluj. Începând de luni, ora 10:30 până joi...

Închide