Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Imagine rară. Lucrările de amenajare a Pieţei Unirii, 1898

O carte poştală rară (arhiva www.portalcj.ro) din 1898, cu lucrările de amenajare a centrului oraşului, actualmente Piaţa Unirii.

În secolele 17-19, Biserica Sfântul Mihail a fost înconjurată de clădiri. Procesul de demolare a clădirilor respective s-a încheiat în 1890,  pentru a face loc statuii lui Matia Corvin, care a fost inaugurată în 1902. De asemenea, Obeliscul Carolina (în stânga imaginii) a fost mutat în Piaţa Muzeului, unde se află şi în prezent.

Ideea amplasării unui grup statuar Matia Corvin în oraş s-a născut după 1851, când a fost identificată casa din Cluj în care s-a născut regele. A fost organizat un concurs câştigat (1894) de sculptorul Janos Fadrusz, în colaborare cu marele arhitect al Clujului, Pakey Lajos. Statuia a câştigat şi Marele Premiu al Expoziţiei Internaţionale de la Paris din 1900 şi a fost inaugurată pe 12 octombrie 1902.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

 

vezi şi:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Petiție online. Profesorii clujeni să nu se mai ocupe de abonamentele CTP ale elevilor

O petiție online, intitulată "Abonamentele de transport ale elevilor nu ar trebui să fie responsabilitatea profesorilor", inițiată de profesori din...

Închide