Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Sărbătoare la Cluj. 100 de ani de teatru în limba română la Teatrul Național

În perioada 3 – 7 decembrie 2019, Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la săptămâna aniversară 100 de ani de teatru în limba română pe scena Teatrului Național.

”Evenimentul invită clujenii să viziteze zilnic expoziția Plimbări printr-un secol de teatru clujean, prin intermediul căreia se pot vedea fotografii și documente din arhiva teatrului, costume și cărți de specialitate. Zilnic, de marți până vineri, curatorii expoziției, Ștefana Pop-Curșeu (director artistic) și Andreea Iacob (consultant artistic) vor oferi tururi ghidate ale expoziției”, au anunțat organizatorii.

Serile – începând cu ora 19:00 – vor fi dedicate spectacolelor de teatru, iar fiecare reprezentație va fi urmată în mod excepțional de discuții între realizatorii spectacolelor și public.

Premiera ”Singur printre mârlani”

Joi, 5 decembrie 2019, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului ”Singur printre mârlani” după Florin Bican. Autorul va fi prezent la discuțiile cu publicul de la finalul reprezentației. Scenariul, conceptul, regia şi coregrafia îi aparțin Andreei Gavriliu; scenografia: Alexandru Petre; muzica originală: Mihai Dobre. Distribuția este formată din actorii Radu Dogaru, Radu Lărgeanu, Cristian Rigman, Matei Rotaru, Cosmin Stănilă, Alexandra Tarce, Sânziana Tarța, Irina Wintze, în rolul mârlanilor.

”Această ultima premieră a anului 2019 propune spectatorilor clujeni o privire proaspătă și plină de energie aruncată asupra societății românești contemporane. Un spectacol de teatru-dans, plin de umor, conceput de coregrafa Andrea Gavriliu pe textele lui Florin Bican cu actorii Naționalului clujean, care se metamorfozează în cele mai variate personaje, păstrând distanța ironică a pamfletului poetic pe care ni-l propune autorul.  Într-o lume în care, din nefericire, mârlănia este la ordinea zilei, pe toate planurile vieții sociale, ne rămîne opțiunea să nu ne mai codim, ci, la fel cum a făcut-o Ioan Budai Deleanu în Țiganiada la sfârșitul secoului XVIII, iar apoi, un secol mai târziu, Caragiale în nuvelele și schițele sale și Grigore Alexandrescu în faimoasa Satiră duhului meu, să spunem lucrurilor pe nume”, au mai arătat reprezentanții teatrului clujean.

Aniversarea Teatrului Național Cluj-Napoca se va încheia sâmbătă, 7 decembrie, cu o ediție specială a evenimentului nostru anual, Noaptea Porților Deschise, care se va desfășura începând cu ora 18:00 până după miezul nopții.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Trupa rock americană ”Twenty øne piløts”, confirmată la Festivalul Electric Castle 2020

Primele nume confirmate pentru Festivalul Electric Castle 2020, care va avea loc în perioada 15 -19 iulie la castelul Banffy...

Închide