Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Clujenii vor sărbători Mica Unire cu o ceremonie militară și tradiționala Horă

Clujenii vor sărbători Mica Unire cu o ceremonie militară și tradiționala Horă a Unirii.

Evenimentul va avea loc Vineri, 24 ianuarie, începând cu ora 10:00, când militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în colaborare cu reprezentanţi ai structurilor din Sistemul Național de Apărăre, Ordine Publică și Securitate Națională, la nivel local, vor participa la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca la ceremonia militară dedicată Unirii Principatelor Române de la 1859.

Manifestarea va fi organizată de autoritățile publice locale.

Programul evenimentului va include o slujbă religioasă, depuneri de coroane de flori, precum și defilarea gărzii și muzicii militare.

Clujenii vor sărbători Mica Unire și cu tradiționala Horă, care va încheia manifestarea.

Detașamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, ai Batalionului 55 Comunicaţii și Informatică „Napoca”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj – anunță organizatorii.

 

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România.

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
O facultate a UBB, FSPAC, plantează câte un copac pentru fiecare 10 luat de studenți în sesiune!

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB depune eforturi pentru a se asigura că are...

Închide