De Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată anual la Cluj-Napoca, Primăria și Consiliul Local invită comunitatea clujeană și vizitatorii deopotrivă, în inima orașului, pentru a sărbători împreună acest moment cu o semnificație deosebită asupra istoriei națiunii române.
”În urmă cu 161 de ani, Mica Unire a reprezentat piatra de temelie a Marii Uniri a României, ce avea să fie închegată 59 de ani mai târziu. În 2020, ziua de 24 Ianuarie va fi marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de evenimente organizate la bustul domnitorului Al. Ioan Cuza, în Piața Unirii, Piața Avram Iancu și la Cinema Florin Piersic”, au anunțat reprezentanții Primăriei clujene.
Ce manifestări au loc?
Instituția Prefectului județul Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „GEMINA” deschid manifestările dedicate Unirii Principatelor Române cu ceremonia militară și religioasă, care va începe la ora 11:00, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din fața Prefecturii.
Centenarul Filmului Românesc revine la Cluj-Napoca. Evenimentul se alătură sărbătorii Unirii Principatelor Române și va avea loc la cinematograful „Florin Piersic” de la ora 18:00. Evenimentul prezentat de Irina Margareta Nistor îl are ca invitat special pe marele actor și om de teatru Dorel Vișan. Filmul difuzat în cadrul acestui eveniment va fi „Iacob” de Mircea Daneliuc, dublu nominalizat la Festivalul Filmului European din 1988 la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun actor”. Intrarea este liberă, iar biletele pot fi rezervate gratuit online, accesând: https://eventbook.ro/film/bilete-iacob, sau pot fi ridicate de la casieria cinematografului până la ora începerii filmului, în limita locurilor disponibile.
Regal folcloric în Piața Unirii
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca vă invită de asemenea, începând cu ora 16:00, în Piața Unirii pentru un Regal folcloric susținut de unii dintre cei mai îndrăgiți artiști – Ansamblul Folcloric „Crăișorul”, Ioan Berci, Sava Negrean Brudașcu, Mariana Sfechiș, Ioana Ștețco, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Ilca Mureșan, Marius Ciprian Pop, Ansamblul Folcloric „Mărțișorul”, Aurel Tămaș, Ana Ilca Mureșan – urmat de la ora 19 de un concert de folk de excepție al compozitorului și interpretului Mircea Vintilă.
Finalul Zilei de 24 Ianuarie va fi marcat de un spectacol de artificii special în Piața Avram Iancu, începând cu ora 20:00.
***
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.