Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

FOTO. Istorie neştiută. Maniu s-a duelat la Cluj. Iuliu Maniu şi Amos Frâncu s-au duelat cu pistolul

Maniu s-a duelat la Cluj. Iuliu Maniu şi Amos Frâncu s-au duelat cu pistolul.

Foarte puţin se ştie despre faptul că marele Iuliu Maniu şi importantul de atunci Amos Frâncu s-au duelat, în urmă cu aproape 120 de ani, în zona extravilană a Clujului de atunci, acum în zona locuită a oraşului. Ei s-au duelat cu pistoalele şi, se pare, chiar s-au rănit reciproc.

Pentru duelul cu pricina, ei şi martorii au încheiat un „Protocol luat în afacerea de onoare ivită” (vezi imaginile ataşate cu două documente încheiate atunci), la care, printre alţii, martor a fost şi Alexandru Bohăţel.

Duelul a avut loc pe 9 septembrie 1901.

De asemenea, cei doi şi martorii lor au încheiat şi un „Protocol constatativ”.

În documentele din imagini, Iuliu Maniu şi Amos Frâncu au convenit, sub semnăturile lor şi ale martorilor, toate detaliile duelului cu pistolul.

A fost un eveniment care putea să schimbe chiar istoria României.

„Bunicul lui Amos Frâncu a fost tribun în armata lui Avram Iancu. Disputele dintre Iuliu Maniu şi Amos Frâncu au fost pe baze politice. Existau două doctrine în Partidul Naţional Român. Doctrina activistă, de participare activă în Parlamentul Ungariei de la Budapesta a deputaţilor români, şi doctrina pasivistă a Partidului Naţional Român, care milita pentru neparticiparea la viaţa politică din Austro-Ungaria. Unii din cadrul PNR erau activiştii, ceilalţi erau pasiviştii. Probabil acesta a fost motivul. Amândoi erau în PNR”, explică, pentru www.portalcj.ro, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Maniu – prudent, Frâncu – impetuos

Istoricul clujean mai spune că, din datele sale, cei doi s-au rănit reciproc cu pistoalele în timpul duelului.

„Maniu era mai prudent, mai rezervat. Amos Frâncu era din familie de tribuni, de luptători, era mai impetuos. Probabil că Amos Frâncu l-a provocat pe Iuliu Maniu. Datorită lui Amos Frâncu s-au înfiinţat gărzile naţionale româneşti şi Senatul Naţional Român în Cluj în 1918. Se pare că s-au rănit reciproc în timpul duelului, din câte ştiu. Apoi nu au mai avut dispute”, mai spune istoricul Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, 5 februarie 1953) a fost deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori premier al României şi unul dintre făcătorii Marii Uniri.

Amos Frâncu (28 ianuarie 1866, 3 noiembrie 1933) a fost avocat şi om politic, apărător al memorandiştilor în 1894, militant pentru Marea Unire din 1918.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Mai multe loturi din A3 ar putea fi deschise în acest an. Anunţul ministrului Transporturilor

Mai multe loturi din A3 ar putea fi deschise în acest an. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat recent că...

Închide