Ultima actualizare: ieri, 10:08
Locale

Nepotul lui Onisifor Ghibu a murit la 104 ani. A fost student la Cluj

Nepotul lui Onisifor Ghibu a murit la 104 ani. A fost student la Cluj.

Emil Petru Ghibu a murit, pe 2 ianuarie, la vârsta de aproape 104 ani.

El s-a născut pe 10 februarie 1916 la Cenade, a crescut în Mărginimea Sibiului, la Săliște, şi în 1938 a absolvit Facultatea de Agronomie din cadrul Universității din Cluj.

“Prima lui amintire datează de la Marea Unire din 1918. Părinții lui și unchiul său Onisifor Ghibu au fost printre participanții activi la acele evenimente, iar el își amintea foarte clar despre petrecerea dată în curtea conacului unde locuiau, cu prilejul Unirii”, potrivit Partidului Plus, al cărui membru a fost, precum şi decan de vârstă.

 

Marele său unchi

 

Onisifor Ghibu (31 mai 1883, 31 octombrie 1972), profesor de pedagogie, luptător pentru drepturile românilor şi unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918.

A cerut să fie înmormântat în Tricolor şi cu pământ din toate regiunile ţării.

A locuit în Cluj-Napoca pe actuala stradă Arany Janos, unde are amplasată şi o placă memorială.

În 1914-1916 colaborează cu Octavian Goga, Vasile Lucaciu și cu alți refugiați ardeleni la o campanile intensă pentru intrarea României în război alături de Antantă împotriva Austro-Ungariei.

A fost condamnat în 1915, în contumacie, de Curtea Militară Maghiară din Cluj, la moarte. În 1916 se refugiază la Iași, iar în 1917 la Chișinău, unde devine motorul acțiunii revoluționare basarabene din 1917-1918.

Împreună cu câțiva fruntași basarabeni întemeiază și organizează Partidul Național Moldovenesc. Conduce efectiv vasta acțiune de organizare a învățământului în limba română, inexistent în 1917 și reușește deschiderea de școli românești în toată Basarabia.

Tipărește apoi ”Ardealul” (de la 1 octombrie 1917), prima ”foaie” cu tipar latin din întreg Imperiul Rus, transformat mai apoi în cotidianul ”România Nouă”.

Onisifor Ghibu se află în fruntea luptei care duce la unirea Basarabiei în 1918. În 1918 este numit secretar general al resortului de instrucție din Consiliul Dirigent, fiind ales și deputat în Marele Sfat al Transilvaniei. Cu acest prilej, realizează preluarea Universității din Cluj, propunând și înfăptuind organizarea ei pe baze românești (1919). Pentru ridicarea prestigiului noii instituții de învățământ superior, intervine și reușește să-l aducă în țară pe marele savant Emil Racoviță, ajutându-l să înființeze la Cluj primul institut de speologie din lume. În 1919, Onisifor Ghibu este numit profesor la noua universitate, fiind ales totodată membru corespondent al Academiei Române. În calitatea sa de profesor, funcționează până în anul 1945.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

foto: Facebook/PLUS Sibiu

Vezi şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
3 tone de droguri şi 1.400 de traficanţi trimişi în judecată. La Cluj, droguri la kilogram

3 tone de droguri şi 1.400 de traficanţi trimişi în judecată. La Cluj, droguri la kilogram. Peste 1.400 de persoane...

Închide