Ultima actualizare: 23.4.2024
Locale

VIDEO/FOTOGALERIE. Instalaţie de curăţat grafitti. Unicat în ţară

Instalaţie de curăţat grafitti. Unicat în ţară.

Primăria Cluj-Napoca a început, miercuri, curățarea pereților clădirilor din oraș de inscripțiile grafitti cu ajutorul unei instalații mobile ecologice pe bază de apă sau abur sub presiune. Instalaţia a costat aproape 250.000 de lei.

”Primăria Cluj-Napoca a achiziționat și recepționat acest aparat modern, unic, cred, în România, care curăță grafitti, curăță marcaje și indicatoare de circulație sau pete de ulei de pe borduri și trotuare. Își propune să ajute la curățarea clădirilor de grafitti și alte mizerii. Este un mijloc complet nepoluant, nu folosește niciun fel de substanțe chimice. Am achiziționat acest echipament pentru a preveni și descuraja pe cei care utilizează tehnica de grafitti în spații neautorizate. Spunându-le că dacă vor face în continuare acest lucru, amenzile se vor aplica la nivelul maxim și, pe lângă suportarea contravalorii pentru refacerea clădirii, vor suporta și rigorile prevăzute de legea contravențională, întrucât este afectată dimensiunea estetică a orașului”, a spus Emil Boc, la prima folosire a instalaţiei.

Potrivit acestuia, Primăria Cluj-Napoca oferă amatorilor de grafitti două soluții. Prima este proiectul ”Artă în curtea școlii”, care permite desenarea pereților unor unități școlare. Dar vor fi puse la dispoziție și alte zone din oraș, unde se poate exercita în cadru legal această artă de grafitti.

”Avem 70 de clădiri publice și tot atâtea clădiri private care au probleme cu grafitti, sperăm că numărul lor se va reduce”, a mai spus Emil Boc.

Instalația mobilă de curățat ecologic, cu sistem dual apă/abur sub presiune SteamPLUS, a fost achiziționată de Primăria Cluj-Napoca prin licitație și a costat 244.800 de lei, având un termen de garanție de 24 de luni.

Reprezentanții municipalității au explicat că noua instalație cântărește 750 de kg, este construită pe un cadru de bază și este montată pe un șasiu tractabil, din oțel galvanizat, echipat pentru circulație pe drumurile publice.

Principiul de funcționare este în sistem dual cu apă caldă, de înaltă presiune, sau cu abur, de înaltă presiune, prin șoc termo mecanic.

”Tehnologiile utilizate sunt ecologice, nu utilizează niciun fel de solvent, aditiv sau adaos”, au precizat reprezentanții Primăriei clujene.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Garaj aprins de coşul de fum. Au intervenit pompierii

Garaj aprins de coşul de fum. Incendiul a avut loc în Turda. Au intervenit pompierii "O autospecială pentru stins incendii...

Închide