Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

2,3 milioane ţeapă printr-o clujeancă. Spălarea banilor şi evaziune fiscală

2,3 milioane ţeapă printr-o clujeancă. Spălarea banilor şi evaziune fiscală.

O clujeană de 62 de ani a fost reţinută de poliţişti după ce, împreună cu alte câteva persoane, a produs un prejudiciu de 2,3 milioane de lei.

 

Facturi fiscale false şi firme fantomă

“Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice (…) au efectuat 28 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale. Judeţele: Bistriţa-Năsăud, Iaşi şi Galaţi, precum şi din Bucureşti. Faţă de 8 persoane a fost dispusă măsura reţinerii.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei. Prin  evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii. (…)

În perioada 2015-2019, opt persoane, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale care ar fi activat în domeniul construcţiilor, ar fi dispus înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi fiscale. Facturile nu reprezentau operaţiuni reale, emise de către alte societăţi comerciale. Totodată, bani obţinuţi din evaziune fiscală ar fi fost transferaţi în conturile societăţilor administrate, cu titlul de aport capital sau împrumut asociaţi. În scopul ascunderii ori disimulării originii ilegale a acestora, sumele de bani fiind astfel supuse procesului de spălare a banilor.

Persoanele juridice sunt bănuite că ar fi implicate în activităţi evazioniste, prin tranzacţionarea fictivă de bunuri şi servicii în cadrul unor circuite comerciale complexe cu entităţi de tip “fantomă” sau “paravan”. Vizau în final crearea de avantaje fiscale beneficiarilor de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.

În realitate, nu ar exista transfer de bunuri între aceste societăţile furnizoare. Şi firmele beneficiare şi ar fi circulat scriptic doar facturi. Facturi care din momentul înregistrării lor în contabilitate, îi ajută pe administratorii acestora să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale către statul român.

 

18 mandate de aducere, 8 reţinuţi

Au fost puse în aplicare 18 mandate de aducere, persoanele vizate fiind conduse la audieri.

Faţă de 2 bărbaţi, de 56 şi 58 de ani, din Bistriţa-Năsăud, 3 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 28 şi 60 de ani, o femeie, de 27 de ani, din judeţul Iaşi şi un bărbat, de 31 de ani, din judeţul Galaţi, poliţiştii au dispus măsura reţinerii.

În aceeaşi cauză, poliţiştii au dispus măsura preventivă a reţinerii faţă de o femeie de 62 de ani, din Cluj-Napoca”, informează Poliţia Română.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

2,3 milioane ţeapă printr-o clujeancă. Spălarea banilor şi evaziune fiscală:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Un restaurant din Cluj închis după ce OPC a găsit produse expirate în magazie

Într-un articol publicat de portalul Actual de Cluj, se arăta că celebrul restaurant Napoca 15, din centrul municipiului Cluj-Napoca, deținut...

Închide