Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

FOTO. Maniu era să moară la Cluj. S-a duelat cu pistolul, dar a murit după 52 de ani, la Sighet

Maniu era să moară la Cluj. S-a duelat cu pistolul, dar a murit după 52 de ani, la Sighet.

Iuliu Maniu a fost arestat pe 14 iulie 1947. Pe 11 noiembrie 1947 a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Iniţial a fost trimis la penitenciarul din Galaţi, apoi la Sighet.

Ultimele sale clipe

S-a îmbolnăvit grav, n-a fost tratat, ajunsese să nu mai poată să meargă şi nici să mănânce singur. A murit în chinuri cumplite pe 5 februarie 1953.

„Într-o noapte m-au mutat în altă celulă unde se afla un bărbat foarte bătrân şi foarte bolnav. Era Iuliu Maniu sau ceea ce mai rămăsese din el. Era pe jumătate paralizat şi nu se mai putea ridica din pat. Nu-l torturaseră, dar fusese lăsat să moară încetul cu încetul, neacordându-i-se îngrijire medicală şi fiind subnutrit. L-am îngrijit, l-am spălat. L-am hrănit până a închis ochii pentru totdeauna. (…) Maniu a fost ridicat din celulă, în cel mai strict secret, dar vestea se răspândise ca fulgerul în toată închisoarea. Noaptea am auzit căruţa poposită în curtea închisorii, uruiala roţilor, nechezatul cailor, zgomotul uşor ferecat al şleaurilor. Apoi toate s-au liniştit. Maniu pleca spre groapa comună şi spre gloria eternă”, povesteşte Olimpia Zamfirescu, reprodusă de Ivor Porter.

 

Maniu s-a duelat la Cluj cu Amos Frâncu

Foarte puţin se ştie despre faptul că marele Iuliu Maniu şi importantul de atunci Amos Frâncu s-au duelat, în urmă cu aproape 120 de ani, în zona extravilană a Clujului de atunci, acum în zona locuită a oraşului. Ei s-au duelat cu pistoalele şi, se pare, chiar s-au rănit reciproc.

Pentru duelul cu pricina, ei şi martorii au încheiat un „Protocol luat în afacerea de onoare ivită” (vezi imaginile ataşate), la care, printre alţii, martor a fost şi Alexandru Bohăţel.

Duelul a avut loc pe 9 septembrie 1901.

De asemenea, cei doi şi martorii lor au încheiat şi un „Protocol constatativ”.

În documentele din imagini, Iuliu Maniu şi Amos Frâncu au convenit, sub semnăturile lor şi ale martorilor, toate detaliile duelului cu pistolul.

 

S-au rănit. Glonţul care putea să schimbe istoria

Duelul celor doi a fost un eveniment care putea să schimbe chiar istoria României.

„Tatăl lui Amos Frâncu a fost tribun în armata lui Avram Iancu. Disputele dintre Iuliu Maniu şi Amos Frâncu au fost pe baze politice. Existau două doctrine în Partidul Naţional Român. Doctrina activistă, de participare activă în Parlamentul Ungariei de la Budapesta a deputaţilor români, şi doctrina pasivistă, a Partidului Naţional Român din Transilvania –că era şi Partidul Naţional Român din Banat. Unii erau activiştii, ceilalţi erau pasiviştii. Probabil acesta a fost motivul. Amândoi erau în PNR”, explică, pentru www.portalcj.ro, isoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Istoricul clujean mai spune că, din datele sale, cei doi s-au rănit reciproc cu pistoalele în timpul duelului.

„Maniu era mai prudent, mai rezervat. Amos Frâncu era din familie de tribuni, de luptători, era mai impetuos. Probabil că Amos Frâncu l-a provocat pe Iuliu Maniu. Datorită lui Amos Frâncu trupele române au venit în Cluj în 1919, că altfel Clujul putea să fie un teatru al epurării românilor. Se pare că s-au rănit reciproc în timpul duelului, din câte ştiu. Apoi nu au mai avut dispute”, mai spune Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, 5 februarie 1953) a fost deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori premier al României şi unul dintre făcătorii Marii Uniri.

Amos Frâncu (28 ianuarie 1866, 3 noiembrie 1933) a fost avocat şi om politic, apărător al memorandiştilor în 1894, militant pentru Marea Unire din 1918.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Maniu era să moară la Cluj. S-a duelat cu pistolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Bani falşi în nord vestul ţării. Pe piaţă ar fi 10.000 de euro falsificaţi

Bani falşi în nord vestul ţării. Astăzi, 6 februarie, polițiștii de combatere a criminalităţii organizate din Satu Mare și Maramureș...

Închide