Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Lege pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri și evitarea infringementului

Lege pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri și evitarea infringementului. Parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu, respectiv Ape și Păduri, Mihai Goțiu, Allen Coliban, Cornel Zainea și Cristian Ghica, au depus, ieri, o propunere legislativă de modificare a Codului Silvic. Propunerea are ca scop blocarea uneia dintre metodele prin care lemnul tăiat ilegal în pădurile din România, ajunge să fie vândut cu documente, aparent, legale.

În esență, propunerea USR vizează modificarea definiției materialelor lemnoase. Schimbarea ar rezolva și una dintre problemele majore menționate în scrisoarea Comisiei Europene, premergătoare declanșării procedurii de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de păduri, transmisă săptămâna trecută.

Mihai Goțiu Senator USR

”Problema a fost documentată și semnalată, încă de la începutul toamnei trecute, în investigațiile Declic și Recorder. La aceeași concluzie am ajuns și eu, în urma propriilor documentări. Mai exact: din cauza modului în care sunt definite materialele lemnoase, în art. 21 din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, un mare volum de lemn evită obligația de înregistrare în SUMAL, iar Gărzile Forestiere nu pot verifica proveniența și legalitatea transportului acestuia.

E vorba de tot ce înseamnă resturi de lemn, rumeguș, tocătură, vreascuri, lăturoaie, brichete de lemn, pelete, anumite tipuri de cherestea încleiată. Volum care poate reprezenta, însumat, între 30% și până la 50, din lemnul tăiat în pădure. Toate acestea nu intră în definiția actuală a materialelor lemnoase din Codul Silvic.

Șmecheria de sute de milioane de euro anual constă în faptul că în contul acestor așa-zise ”resturi” pentru care nu există obligația de înregistrare în SUMAL sunt înregistrate și transportate cantități de bușteni și scânduri provenite din tăieri ilegale”, a explicat Mihai Goțiu, senator USR, membru în Comisia pentru Ape și Păduri.

Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat

USR are un plan concret și amplu pentru lupta împotriva tăierilor ilegale. Această inițiativă este doar una dintre măsurile punctuale care pot diminua infracționalitatea din domeniu. Scrisoarea Comisiei Europene nu lasă loc de dubiu – România a depășit linia roșie cu mult și promisiunile frumoase ale celor de la Guvernare, foști și actuali, nu mai sunt crezute în lipsa unor măsuri concrete. Am tras în mod repetat semnale de alarmă atât la nivel de Minister cât și la nivelul Administrației Prezidențiale. Din păcate reacția decidenților se lasă așteptată. Sperăm ca propunerile noastre să întrunească un consens politic, întrucât este nevoie de o reacție urgentă și eficientă”, a declarat și Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat.

 

În numele inițiatorilor, Mihai Goțiu a solicitat ca propunerea legislativă să fie dezbătută în procedură de urgență. Pe lângă inițiatori și numeroși alți parlamentari USR, propunerea legislativă a fost semnată și de reprezentanți ai PNL și PMP.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lege pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri și evitarea infringementului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Premieră. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie Lens și Charlotte de Witte la UNTOLD 2020

Premieră. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie Lens și Charlotte de Witte la UNTOLD 2020 Cea de-a șasea...

Închide