Ultima actualizare: 18.6.2024
Locale

Parcul Caragiale din centrul Clujului se schimbă radical. Va fi descoperit un râu

Parcul Caragiale din centrul Clujului se schimbă radical. Va fi descoperit un râu. Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a organizat joi, 20 februarie 2020, o dezbatere publică având ca temă reabilitarea parcului Ion Luca Caragiale și a zonei adiacente, inclusiv a străzii Octavian Petrovici.

Potrivit primarului Emil Boc, astfel se continuă politica dedicată dezvoltării zonelor verzi din municipiu.

Proiectul a fost realizat de către biroul de arhitectură Vlad Rusu, are în vedere o suprafață de aproximativ 5500 mp și își propune în primul rând să crească spațiul verde și cel pietonal din centrul orașului.

”Acesta este un proiect important pentru centrul orașului, pentru care ne-am propus trei obiective: regândirea parcului Caragiale, amenajarea străzii Octavian Petrovici și descoperirea unui tronson al Canalului Morii. Acest proiect face parte din planul de investiții walkable city, prin care ne dorim să creăm un oraș prietenos pentru pietoni și să creștem calitatea vieții. Proiectul urmează să fie finanțat din fonduri europene, în exercițiul financiar 2021-2027”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și, totodată coordonatorul CIIC.

Propunerea de amenajare a parcului presupune desființarea gardului viu, dar și plantarea a 44 de noi exemplare de arbori, din diferite specii, inclusiv doi arbori din specia ginkgo biloba.

De asemenea, soluția propusă de arhitecți presupune desființarea parcării actuale din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1400 mp.

Canalul Morii va fi redescoperit

Prin descoperirea Canalului Morii pe latura de nord a parcului se urmărește asigurarea unui acces în vecinătatea acestuia, prin sistematizarea malului drept al canalului cu un taluz înierbat și gradene de acces la luciul de apă. De asemenea, se propune o pasarelă pietonală peste canal, în zona mediană a parcului pentru a asigura o trecere către Sinagoga existentă pe strada Barițiu, dar și pentru a încuraja redeschiderea unui traseu istoric spre Dealul Cetățuii prin reconstruirea Podului Nemților peste Someș, într-un viitor apropiat.

În noul parc se va asigura un sistem de iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, iar dotarea cu mobilier urban presupune: bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului.

În cazul străzii Octavian Petrovici se dorește desființarea locurilor de parcare și se propun rasteluri pentru biciclete, o stație de alimentare biciclete și trotinete electrice, dar și bănci pentru odihnă.

Skateparkul rămâne

În urm dezbaterii, s-a conturat ideea păstrării actualei funcționalități a parcului, aceea de skatepark. Nu doar skaterii, ci și alți clujeni prezenți la dezbatere au cerut păstrarea în noul parc a unor elemente pentru skateri, precum obstacole, borduri sau mini-rampe, având în vedere faptul că acesta a fost practic primul skatepark din oraș și ar trebui păstrată o memorie a locului. O decizie în acest sens va fi luată în urma unui workshop la care va fi invitată să participe comunitatea de skateri, dar nu numai.

Printre propunerile primite de la participanții la dezbatere se mai numără amenajarea unei căderi de apă în zonă, punerea în valoare a Canalului Morii printr-o „undă de lumină”, folosirea de materiale ecologice în parc, de tipul „green concrete”, amplasarea unei toalete publice în parc, dar și o propunere-experiment: închiderea circulației auto pe strada Barițiu în weekend, cu păstrarea circulației tramvaiului.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Parcul Caragiale din centrul Clujului se schimbă radical

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
cod rosu în România
Cod roşu de vânt în România. Prognoza meteo pentru Cluj

Cod roşu de vânt în România. Meteorologii au actualizat prognoza pentru România, în zona montană fiind cod roşu, iar în...

Închide