Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Aveţi grijă la medicamentele folosite pentru coronavirus! Societatea Română de Epidemiologie vă avertizează

Aveţi grijă la medicamentele folosite pentru coronavirus! Societatea Română de Epidemiologie vă avertizează.

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, prof. dr. Doina Azoicăi, a lansat un avertisment. El se referă la medicamentele pe care le folosim pentru prevenirea sau combaterea coronavirusului.

 

Pentru orice medicament trebuie avizul medicului

“Oamenii trebuie încurajaţi şi sfătuiţi să urmeze recomandările de protecţie generale care sunt făute publice şi promovate. În aceste materiale este scris foarte clar că nicio persoană nu va lua un antiviral sau un medicament fără recomandarea medicului. Punct.

Fiecare face ce vrea în privinţa vitaminei C sau a altor asemenea medicamente. Eu ca specialist spun că nu ştiu, că nu am informaţia certificată ştiinţific ca să fac recomandarea că vitamina C poate fi luată pentru prevenirea coronavirusului. Luaţi-o aşa cum v-am redat-o.

Dacă oamenii vor să ia vitamina C, dacă nu-i bună pentru coronavirus, atunci poate o fi bună pentru altele. Dar eu ca specialist şi ca om căruia îi cereţi un punct de vedere profesional, spun următorul lucru: orice persoană trebuie să se adreseze medicului pentru a-i recomanda sau a-i contraindica un medicament sau un preparat, oricare ar fi el.

 

Nu mă interesează ce spune OMS

Nu mă interesează ce spune orice medic de la Balş, de la Ministerul Sănătăţii sau de la OMS. Atâta vreme cât nu vine cu argumentul ştiinţific –care încă nu există- pe mine nu mă interesează. Nu a fost demonstrat ştiinţific şi argumentat ştiinţific că administrarea vitaminei C este bună sau nu este bună. Adică, dacă cuiva i-a trecut prin cap că hai să încercăm şi cu vitamina C, aşa mâine-poimâine o să lanseze că este bine cu, eu ştiu, extract de măduvă de gărgăriţă. Nu se poate aşa. Nu putem funcţiona în sistemul acesta haotic.

Dacă mi-aţi cerut mie punctul de vedere, acesta este: pentru orice medicament, indiferent care este el, trebuie cerut avizul medicului. Că e antiviral, că e antibiotic, că e vitamina C, că e orice, trebuie cerut punctul de vedere al medicului”, a spus Doina Azoicăi, pentru www.cluj24.ro.

Declaraţia sa vine în contextul în care  pe reţelele de socializare circulă tot felul de reţete  recomandări sau contraindicaţii pentru un medicament sau altul.

 

Laptele de pisicuţă

Doina Azoicăi mai spune că e periculos ca toţi să-şi dea cu părerea, chiar dacă e vorba de medici care fac acest lucru.

“Deocamdată nu avem certitudini, nu avem din ce să facem un ghid faţă de vreun medicament sau preparat. Ca element pe care toată lumea trebuie să-l ştie este că singura modalitate de prevenire este reprezentată de calupul acela de măsuri făcute publice. Din nefericire -şi asta este particularitatea situaţiei-, nu atât gravitatea cazurilor e problema, cât faptul că deocamdată nu avem certificată ştiinţific o metodă de terapie, de prevenţie prin utilizarea unor medicamente sau terapia cazurilor şi până în prezent nu este în utilizare populaţională un preparat vaccinal. Că vine unul şi spune că laptele de pisicuţă este bun pentru prevenirea sau tratamentul coronavirusului nu mă interesează. Până nu este oficializat din punct de vedere al cercetării ştiinţifice şi a dovezilor ştiinţifice că vitamina C este sau nu este, cum pot să fac eu un ghid de recomandari? Dacă fiecare ne dăm cu părerea, ne ducem naibii cu toţii. Nu din cauza coronavirusului, ci din cauza acestor informaţii atât de contradictorii şi atât de variate”, susţine Doina Azoicăi.

Prof. dr. Doina Azoicăi este medic primar epidemiolog, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Gr.T. Popa” din Iaşi şi preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Aveţi grijă la medicamentele folosite pentru coronavirus! Societatea Română de Epidemiologie vă avertizează:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Deputatul Nasra acuză: PNL fuge de responsabilitatea formării unui guvern, printr-un gest incredibil de rușinos!

Deputatul PSD de Cluj, Horea Nasra, consideră că în plină criză MEDICALĂ și politică, PNL fuge de responsabilitatea formării unui...

Închide