Ultima actualizare: 17.9.2024
Recomandări pentru persoanele cu diabet zaharat în timpul epidemiei
Locale

Sfaturile medicului nutriţionist împotriva coronavirusului. Nicolae Hâncu explică ce să faceţi şi ce nu

Sfaturile celebrului medic nutriţionist împotriva coronavirusului. Nicolae Hâncu explică ce să faceţi şi ce nu.

Profesorul şi medicul nutriţionist clujean Nicolae Hâncu vă oferă o serie de sfaturi prin care vă puteţi proteja de coronavirus.

Pentru imunitate e importantă carnea şi mişcarea

„Dacă oamenii stau în casă şi nu mai fac mişcare şi-şi reduc nivelul de activitate fizică, cheltuiala energetică, atunci trebuie să-şi adapteze şi raţia alimentară. Important este să mănânce de toate, neapărat carne sănătoasă, dar nu în cantităţi mari, ci de 2-3-4 ori pe săptămână. În rest, să mănânce peşte. Prin carne şi peşte se aduc în organism aminoacizii esenţiali, extrem de importanţi pentru întreţinerea imunităţii. Dar să nu mănânce cantităţi prea mari de alimente, să nu suplimenteze cu dulciuri şi cu alimente grase, pentru că acestea nu aduc decât kilograme în plus, kilograme în plus care scad imunitatea. Un alt factor foarte important pentru imunitate este mişcarea. Mişcarea poate să fie făcută în două feluri, fie prin 3-4 reprize de gimnastică de câte 10 minute, acasă, dimineaţa, seara şi în cursul zilei de încă două ori. Sau, pentru cei care stau în apropierea parcurilor sau în apropierea unor zone bine aerisite, în care se pot plimba, dar fără să ia contact cu alte persoane, să păstreze acea obligatorie distanţă socială. Activitatea fizică creşte imunitatea organismului”, spune Nicolae Hâncu.

 

Stop fumatului şi alcoolului. Somn suficient

Sfatul medicului nutriţionist clujean e să se renunţe la fumat şi la alcool.

„În această perioadă, să se reducă la minimum sau chiar să se stopeze fumatul. Poate fi această perioadă momentul potrivit pentru fumătorii care vor să se lase de fumat să abandoneze fumatul. Alcoolul nicidecum nu este indicat. Să nu cumva să creadă cineva că prin alcool îi creşte imunitatea sau capacitatea de apărare a organismului. Să aibă un somn odihnitor, de 7, 8, maxim 9 ore. Dar să fie cu o oră înainte de miezul nopţii, restul în cursul nopţii şi fără surse de lumină intermediară sau zgomote suplimentare, respectiv căşti de audiţie muzicală, televizor etc”, mai spune Nicolae Hâncu.

 

Spălat des pe mâini

El atrage atenţia şi asupra faptului că spălatul pe mâini este esenţial şi explică atunci când acesta este obligatoriu.

„Cu cât respectă mai mult regulile pe care le ştim cu toţii de la televizor din ultima vreme, cu atât mai mult beneficiile sunt mai mari. Am revăzut în aceste zile studiile publicate în celebra revistă The Lancet, din Marea Britanie, care au fost republicate după aproximativ 15 ani de la fosta mare epidemie de SARS, care a avut ca punct de plecare tot China. Spălatul pe mâini a fost analizat sub diferite aspecte. Anume, spălaţi-vă pe mâini în primul rând cu săpun lichid. Dacă nu avem săpun lichid, poate fi folosit şi săpunul solid. Doar în al treilea rând să fie folosit săpunul spumant, întâlnit mai ales în localurile publice. Spălatul pe mâini trebuie să fie făcut cel puţin 20 de secunde. Apa poate să fie caldă sau rece.

După ce ne spălăm bine şi pe faţa palmară şi pe dosul mâinilor, să ne ştergem cu prosop de hârtie, pe care să-l aruncăm apoi. Prosopul de casă poate fi utilizat în casă şi numai de către aceeaşi persoană. Tot legat de spălatul pe mâini, dezinfectantele de bună calitate, care trebuie să aibă neapărat 45% alcool, sunt foarte recomandate şi e bine să avem în permanenţă acele sticluţe la noi, mai ales cei care lucrăm şi care suntem puşi de multe ori în situaţia în care nu avem cum să ne spălăm pe mâini. În anumite situaţii, se pot folosi şi şerveţelele îmbibate cu biocid.

 

Dosiţi hainele de stradă

E obligatoriu să ne spălăm pe mâini înainte de mâncare, în timp ce pregătim mâncarea, după mâncare. În momentul în care intrăm în casă şi când plecăm din casă. Când sosim acasă şi ne descălţăm, ne dezbrăcăm, să lăsăm hainele într-un loc mai sigur, nu chiar în intimitatea dormitorului, biroului, unde stăm. Iarăşi, de fiecare dată când lăsăm un animal din mână sau când curăţăm murdăriile lui. După ce dăm mâna cu cineva, într-un moment reflex, -pentru că nu e bine să dăm mâna-, scoatem sticluţa şi ne dezinfectăm sau şerveţelul sau ne spălăm pe mână”, a precizat Nicolae Hâncu.

 

*Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu este doctor în ştiinţe medicale, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, membru de onoare al Academiei Române, Profesor emerit Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Preşedinte de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii, autor şi co-autor a peste 300 lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare, 17 monografii sau tratate (autor sau co-autor), colaborator la 16 cărţi.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Sfaturile celebrului medic nutriţionist împotriva coronavirusului. Nicolae Hâncu explică ce să faceţi şi ce nu:

citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
OMS recomandă să evitaţi ibuprofenul. Folosiţi paracetamol. Şi consultaţi medicul în caz de suspiciune de coronavirus

OMS recomandă să evitaţi ibuprofenul. Folosiţi paracetamol. Şi consultaţi medicul în caz de suspiciune de coronavirus. Oeganizaţia Mondială a Sănătăţii...

Închide