Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Mafia medicamentelor ne omoară cu zile! Autorităţile statului trebuie să intervină!

Mafia medicamentelor ne omoară cu zile! Autorităţile statului trebuie să intervină!

Multe medicamente fără de care mulţi dintre noi putem să murim în orice clipă lipsesc din farmacii. Mai ales în această perioadă. Unul dintre medicamentele de negăsit în farmacii este euthyrox. El este indispensabil celor cu anumite afecţiuni ale tiroidei. Dar situaţii similare sunt şi în cazul altor medicamente. Enumerăm siofor, necesar celor cu diabet. Sau betaloc, pentru cei cu hipertensiune. Dar lista poate continua… Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, conf. dr. Elena Dinte face dezvăluri.

 

Depozitele ascund medicamentele, românii mor

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, Conf. Dr. Elena Dinte, spune că multe tipuri de medicamente nu ajung în farmacii, pentru că depozitele de medicamente nu vor să le livreze, deşi producătorii îşi respectă contractile cu statul roman.

Criza generată de epidemia COVID-19 adâncește criza de medicamente. Criza medicamentelor în România, în continuă creștere în ultimii ani, se adâncește și mai tare în perioada de urgență, declanșată de epidemia COVID 19. Acest lucru scoate la iveală anomaliile sistemului de sănătate, mai ales pe cele care țin de domeniul medicamentului, adică al farmaciei. Medicamente aparținând tot mai multor clase farmacologice (antidiabetice, antihipertensive, anticanceroase), sunt tot mai greu accesate de farmaciile românești. Pacienții caută disperați medicamentele necesare, iar cei mai norocoși și le cumpără din farmaciile de peste hotare. Nu la fel de ușor este și acum, când, din cauza crizei, libertatea de mișcare este limitată.

 

O cutie împărţită la mai mulţi pacienţi

În ultima vreme s-a vorbit mult despre Euthyrox, medicament pe bază de levotiroxină sodică, utilizat în tratamentul unor afecțiuni ale tiroidei. Acest medicament este deficitar de mai multă vreme, punând în dificultate procesul de eliberare a medicamentelor în farmacie: pacienții sunt puși pe drumuri, eliberarea în regim compensat fiind imposibilă, deoarece nu există stocuri în farmacii pentru a onora cantitățile pentru o luna/trei luni. Ca urmare, s-a ajuns în situația în s-au întocmit liste de așteptare în farmacie, o cutie fiind împărțită mai multor pacienți, asigurând, astfel, necesarul săptămânal, lucru strict contraindicat în această perioadă, când cetățenii sunt sfătuiți să stea în casă.

Explicația potrivit căreia Euthyrox nu se gasește în farmacii pentru că pacienții și-au făcut stocuri pentru o perioadă mai lungă de timp, iar farmaciile au eliberat cantități prea mari “la cerere” NU este corectă, deoarece medicamentul NU ajunge în farmacii. Pe de altă parte, fiecare pacient urmează o schema personalizată de tratament, fiind nevoie, lunar, de mai multe cutii dintr-o concentrație, sau chiar de comprimate de concentrații diferite. Farmaciile au făcut toate demersurile legale necesare pentru a obține acest medicament, dar depozitele fie refuză să le onoreze comenzile, fie le livrează cantități foarte mici (2-3 cutii din fiecare concentrație, la interval de câteva luni).

 

Medicamentele nu ajung în farmacii

Din discuțiile cu producătorii reiese faptul că aceștia își respectă contractele cu statul român și livrează în România cantitățile stabilite. Cu toate acestea, medicamentul nu ajunge în farmacii. O explicație ar fi exportul paralel, favorizat și de prețul foarte mic al medicamentului în țara noastră. Chiar dacă exportul paralel a fost sistat în perioada de criză, medicamentele deficitare tot nu ajung în toate farmaciile, fiind prezente mai frecvent doar în unele farmacii, care aparțin distribuitorilor de medicamente”, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, Elena Dinte.

 

Să intervină autorităţile!

Aceasta propune o serie de măsuri şi spune că trebuie să se autosesizeze Consiliul Concurenţei.

“Considerăm că lipsa acestui medicament este de neacceptat și că se încalcă drepturile farmaciștilor, ca profesioniști, de a-și exercita profesia, neputând elibera medicamente necesare omului bolnav; pe de altă parte, se încalcă grav drepturile pacienților, care nu pot trăi fără acest medicament.

Având în vedere situația critică în care ne aflăm, este nevoie de implementarea de măsuri urgente prin care să se responsabilizeze toate entitățile implicate în circuitul medicamentelor:

-Elaborarea de măsuri urgente privind definirea obligațiilor ce revin tuturor partenerilor din circuitul medicamentului.

-Implementarea obligației depozitelor de a aproviziona farmaciile cu medicamentele solicitate, nu potrivit unor criterii comerciale, sau dupa alte preferințe, ci în conformitate cu nevoile comunității pe care aceste farmacii o deservesc.

– Autosesizarea Consiliului Concurenței pentru identificarea poziției dominante în care se află depozitele de medicamente deținătoare de lanțuri de farmacii, care promovează concurența neloială prin aprovizionarea preferențială a farmaciilor proprii, în detrimentul farmaciilor tradiționale cu capital autohton.

 

Euthyrox cutie cu 100 comprimate 25 micrograme 50 micrograme 100 micrograme
Prețuri în Germania 13.19 EUR 14.24 EUR 15.92 EUR
Prețuri în România 9.04 RON 9.04 RON 12.80 RON

 

De asemenea, cerem explicații privind datele furnizate de Siteul https://ser.ms.ro/access/user, unde se raportează stocurile de medicamente de la toate entitățile implicate, în special farmacii și distribuitori. Consultarea periodică arată existența unor cantități de zeci de mii de cutii, care nu se regăsesc în farmacii. Cerem transparentizarea situației acestor raportări și identificarea exactă pe site a numelui farmaciilor și depozitelor care au produsul în stoc.

 

Unde au dispărut 25.000 de cutii de Euthyrox?

Atașăm o captură de ecran din data de 5 aprilie 2020, ora 22:00, unde figurează o cantitate de 24.766 cutii de Eutyrox 100 micrograme. Unde sunt aceste cutii de Euthyrox???

Farmaciștii sunt alături de autorități în lupta ce ne așteaptă pe toți, dar pentru a ne putea face treaba avem nevoie de măsuri urgente prin care pacienții noștri să fie protejați și să aibă acces la tratament”, mai arată Conf. Dr. Elena Dinte.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Mafia medicamentelor ne omoară cu zile! Autorităţile statului trebuie să intervină!:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Profesorul clujean încarcerat de 6 ani în China așteaptă de 4 ani să fie încheiate procedurile de aducere acasă
Profesorul clujean încarcerat de 6 ani în China așteaptă de 4 ani să fie încheiate procedurile de aducere acasă

Profesorul clujean încarcerat de 6 ani în China așteaptă de 4 ani să fie încheiate procedurile de aducere acasă. Acum...

Închide