Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
ANAF suspendă executările silite pe timp de epidemie
Naţionale

Bonificații la plata impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii datorate de contribuabili

Bonificații la plata impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii datorate de contribuabil

 

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca informează contribuabilii :

 

I.Prin derogare de la prevederile  Legii nr.227/2015 privind Codului fiscal, cu modificările ṣi completările ulterioare , în cazul impozitului pe venit, contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, pentru care există obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, dacă declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se depune până la 30 iunie 2020, inclusiv, se acordă următoarele bonificaţii:

  1. a) pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume , dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data de 30 iunie 2020 inclusiv;
  2. b) pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până la data de 30 iunie 2020, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate .

De reținut : Bonificaţia prevăzută la lit. b) pentru depunerea  prin mijloace electronice de transmitere la distanţă a declarației unice  se acordă numai dacă este îndeplinită condiţia de acordare a bonificaţiei prevăzută la lit.a) , caz în care se aplică ambele bonificaţii.

     Bonificaţia se determină de contribuabil şi se evidenţiază în mod distinct în declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificării ulterioare. Obligaţiile fiscale de plată se determină prin diminuarea obligaţiilor fiscale datorate cu valoarea bonificaţiei.

Bonificaţiile se acordă ṣi în cazul persoanelor fizice care obƫin venituri anuale pentru care există obligaţia  completării ṣi depunerii numai a Cap.II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate – din declarația unică,  astfel cum este reglementat la  art. 120 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările ṣi completările ulterioare sau în cazul   persoanelor fizice care au optat în anul 2019 pentru plata contribuţiei de asigurări sociale sau a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor Codului fiscal

În aceste cazuri, contribuabilii  pot beneficia de bonificații  cu respectarea condiƫiilor prevăzute pentru acordarea acestora, prin completarea şi depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – capitolul I. Date privind veniturile realizate , până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.

Contribuabilii care au depus Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – capitolul I. Date privind veniturile realizate, pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificaţiilor prevăzute mai sus , pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declaraţii rectificative până la data de 30 iunie 2020 inclusiv,noul termen de depunere a declarației unice stabilit, cu respectarea condiţiilor prevăzute mai sus.

 

  1. II. Beneficiază de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la art. 41 din Codul fiscal,  precum și contribuabilii plătitori de  impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care plătesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, şi 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III.”

 

III.Reamitim contribuabililor că , în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență ,  își încetează aplicabilitatea următoarele măsuri fiscale :

– măsura  potrivit căreia  nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență Guvernului nr. 29/2020  şi neachitate până la încetarea măsurilor ;

– măsura  potrivit căreia  se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită, prin somație, poprire și valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală..

Totodată, reamintim contribuabililor că :

-obligațiile fiscale se pot îndeplini utilizând metode de comunicare la distanță prin intermediul Spatiului Privat Virtual , iar plata poate fi efectuată prin internet banking sau ghiseul.ro.

-informații generale în domeniul fiscal și IT se pot obține prin apelarea Call-center-ului, la numărul de telefon 031.403.91.60. De asemenea, contribuabilii care nu sunt înrolați în Spațiul Privat Virtual pot utiliza Formularul de contact de pe site-ul Agenției pentru a obține informații generale în domeniul fiscal și IT.

 

Bonificații la plata impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii datorate de contribuabili

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Naţionale
Noul calendar oficial al Bacalaureatului a fost aprobat

Noul calendar oficial al Bacalaureatului a fost aprobat. Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a aprobat, prin ordin, noul calendar...

Închide