Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

O clujeancă cere amânarea examenelor elevilor. Ea a depus o petiţie online

O clujeancă cere amânarea examenelor elevilor. Ea a depus o petiţie online.

O clujeană, psiholog, a depus o petiţie online pentru amânarea exemenului de evaluare naţională. Petiţia sa a adunat deja peste 100 de adeziuni.

 

“AMANAREA EXAMENULUI DE EVALUARE NATIONALA

A ELEVILOR DE CLASA A VIII-A (EN VIII) SAU VECHILE “EXAMEN DE CAPCITATE” SI “EXAMEN PENTRU TRECEREA IN CICLUL LICEAL”

Sunt Maria Mermezan, psiholog și mama, însă in cei 20 de ani de activitate am adunat, ca experienta, multe dimensiuni ale modelării umane, inclusiv despre nuanțele subconștientului.

Ceea ce știu foarte bine este că, verbalizat sau nu, acest virus a adus foarte multă frica și foarte multă rezistență. Copiii noștri, indiferent ca au 14-15 ani sau 18-19 ani, sunt la începutul drumului lor in viață și, bineînțeles ca problematizează mult mai mult decât ne arată.

Aceasta situație naționala, urmată de învățarea online a venit ca o mare noutate, iar lipsa contextului cunoscut i-a demotivat pe copii.

Ulterior, a apărut și discriminarea: unii beneficiază de tehnologie și de suportul adulților din familie, alții nu au beneficiat nici de una și nici de cealalta.

Este catastrofal ca după o lună și jumătate de incertitudine, și un învatațământ online care a șchiopătat cam pentru toți actorii implicați, sa ducem copiii la școală pentru două săptămâni, expunându-i, iar apoi sa ii supunem unui examen definitoriu pentru viața lor.

Câți dintre ei vor avea capacitatea să facă față?

Și cui servește această grabă?

Cum se va transforma viața lor?

Cât de mare impact poate avea un eșec răsunător la o vârsta atât de frageda?

Avem oare dreptul sa le facem asta?

Copiii de clasa a VIII -a au practic primul lor examen foarte serios și chiar au nevoie de mai multă îndrumare ca să îi facă față. Sunt la început de drum, drumul spre maturitate, nu sunt rodați, oricând pot să se blocheze dacă se forțează și de aceea ar trebui să fie ajutați să se antreneze alături de un profesor.

Atunci când copilul lucrează sub presiune,

tendința de a greși este mult mai mare, iar lipsa unor antrenamente de simulare a examenului ar putea fi destul de incomodă pentru toți copiii. Ar mai putea fi o piatră de moară, care să le taie opțiunile de împlinire, când ei chiar au capacitatea de a face față unui examen normal.

Trecerea la învățarea online a fost făcută foarte rapid, peste noapte, cu multe carențe, copiii nu au fost pregătiți pentru astfel de metode.   Din aceste motive, rog toți profesorii responsabili sa voteze petiția. Cred ca ei simt mai autentic decât oricine ca nu pot ajuta semnificativ în momentele acestea. Sunt convinsă că se implică cu adevărat în acest proces de învățare online, însă, oricât se străduie, rămâne aproape imposibil să asigure pregătirea reală pentru un examen de maturitate în asemenea condiții.   Și cred că realizăm, noi toți cei care suntem aproape de copii, cât de nerealist este ce ni se cere. Efectiv, timpul este prea scurt pentru a putea asigura atât adaptarea la online, cât și conectarea și pregătirea reală.

Practic, in acest moment, datele de examen au fost fixate ca si cand totul ar fi decurs normal. Or stim bine ca nu e asa…

Avem nevoie de TIMP.

Online, toată lumea face cel mai bun lucru posibil acum atît profesori, cat și copiii și părinții, însă avem nevoie de TIMP!   Și consider ca e vital să facem ceva. Altfel, peste 20 de ani, copiii aceștia ne vor trage la răspundere că nu am luat poziție și nu am spus STOP!

Citind cartea “Excepționalii” de Malcolm Gladwell am inteles ca o diferența foarte mare între succes și insucces poate veni din atitudine. E momentul in care noi toți cei care avem tangenta cu educația copiilor, fie ca avem copii, fie ca suntem cei care ii învățam trebuie sa ii susținem și sa ii învățam sa ia atitudine/sa îndrăznească, cu politețe și bunăcuviința.

Cu alte cuvinte, haideți să cerem împreună dezbatere publică pentru amânarea examenului de capacitate/evaluare nationala clasa a VIII – a.

Propun amânarea examenului  cu o luna și gasirea unor variante eligibile si realiste de pregatire.

MARIA MERMEZAN”, este propunerea clujencei.

Petiţia poate fi consultată aici: https://www.petitieonline.com/amanarea_examenului_de_evaluare_nationala_a_elevilor_de_clasa_a_viii-a_en_viii_sau_vecgile_examen_de_capcitate_si_examen_pentru_trecerea_in_ciclul_liceal?fbclid=IwAR0EXodlnyVxqorPZepL27N3Jr2P7hdaMaJ3YoNOVRfrIeSL2KLbMnf9KFc

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

O clujeancă cere amânarea examenelor elevilor. Ea a depus o petiţie online:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Ambulanţă pentru transportul gratuit al pacienţilor. Proiect al Arhiepiscopiei Clujului

Ambulanţă pentru transportul gratuit al pacienţilor. Proiect al Arhiepiscopiei Clujului. Pacienţii de la Centru de Îngrijiri Paliative "Sfântul Nectarie vor...

Închide