Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Primarul din Dej răspunde celor mai dificle întrebări: “𝐑𝐨𝐦𝐢𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐯𝐨𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐢 𝐥𝐮𝐢 𝐌𝐨𝐫𝐚𝐫”

Primarul din Dej, Morar Costan, a răspuns pe Facebook mai multor acuzații care i-au fost aduse după izbucnirea focarului de Covid 19 la comunitatea de rromi din localitate. În localitate sunt peste 60 de cazuri de rromi confirmaţi cu VOCID-19.

Redăm mesajul postat de primarul din Dej, Morar Costan:

Având în vedere ceea ce s-a vehiculat în ultimele zile în mediul online și pe rețelele sociale cu privire la situația comunităților de romi din Dej în contextul izbucnirii focarelor COVID-19 în aceste comunități vreau să răspund punctual fiecărui element vehiculat în legătura cu această temă.

– 𝐑𝐨𝐦𝐢𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐯𝐨𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐢 𝐥𝐮𝐢 𝐌𝐨𝐫𝐚𝐫. 𝐄𝐥 𝐢-𝐚 𝐚𝐝𝐮𝐬 𝐢𝐧 𝐨𝐫𝐚𝐬 𝐬𝐢 𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐞𝐚𝐳𝐚.

Cred că este evident pentru orice cetățean echilibrat că nu eu în calitate de primar pot stabili sau dispune pe criterii etnice cine se poate stabili în oraș și cine nu, cine să primească ajutor social și cine nu. Așa cum, în egală măsură nu pot eu aduce oameni pe care să îi instalez în oraș și să îi oblig astfel ca o dată la 4 ani să mă voteze. Cred că este clar pentru oricine că respectarea și aplicarea legilor nu este opțională pentru niciun cetățean al acestei țări cu atât mai mult pentru un primar, ales local, indiferent de apartenența politică, altfel vorbim de abuz. Doar din rea-voință și necunoaștere poate cineva să susțină contrariul.
Aceste comunități sunt comunități vulnerabile iar statul român prin mecanismele sale intervine pentru sprijinirea celor vulnerabili și garantează respectarea drepturilor fiecărui cetățean al acestei țări așa cum este firesc. Cu toții indiferent de etnie avem drepturi dar și obligații.
Pe parcursul mandatelor mele am răspuns punctual și cred eu corect, ori ce câte ori au apărut situații în comunitățile de etnici romi din oraș. Am considerat că așa este normal și că nu este cazul să intru în jocul zvonurilor lansate din rațiuni politice și electorale, cu toate că știu că de 12 ani de când am devenit primar este alimentat constant curentul de opinie ”Romii sunt votanții lui Morar. El i-a adus în oraș și îi protejează.” Nici acum nu voi insista. Vreau doar să atrag atenția celor interesați că o simplă recapitulare a rezultatelor de la alegerile locale din 2016 pe secțiile de votare îi poate lămuri unde merg voturile acestor comunități.

⭕️2️⃣ 𝐂𝐚𝐭𝐢 𝐫𝐨𝐦𝐢 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐞𝐬𝐜 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐩𝐭 𝐢𝐧 𝐃𝐞𝐣 𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭.

În aceste ultimele zile s-a vehiculat cifra de aproximativ 3.000 de romi care în prezent locuiesc în municipiul Dej. În fapt, la acest moment 𝐢𝐧 𝐃𝐞𝐣 nu trăiesc mai mult de 𝟖𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐭𝐧𝐢𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚. Cifra aceasta se bazează pe confruntarea situației din teren cu cea aflată în evidențele pe care Primăria Dej, autoritățile județene, autoritățile sanitare și alte autorități în drept le dețin cu privire la comunitățile de romi din oraș. O parte din aceste persoane de etnie romă sunt stabilite în locuințe închiriate în zona Macazului și în zona Sărata. O parte locuiesc în case pe care le dețin care proprietari și care sunt identificate la 20 de adrese din oraș: Aceste locuințe au aparținut familiilor de romi stabilite în oraș în urmă cu mai bine de 30 de ani.

⭕️3️⃣ 𝐌𝐨𝐫𝐚𝐫 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐞𝐚𝐳𝐚 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢 𝐬𝐢 𝐥𝐞 𝐝𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥.

𝐃𝐞𝐣𝐮𝐥 𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭 𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐚𝐭𝐢 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢 𝐚𝐩𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚 la o populație de 38.120 de locuitori. Un beneficiar apt de muncă are obligația de a efectua o medie lunară de 24 de ore.
✅🛑Doar în ultimii 4 ani 𝐚𝐦 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐬 𝐧𝐮𝐦𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐨𝐬𝐚𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟐𝟓𝟖 (anul 2016), 𝐥𝐚 𝟕𝟐 în prezent prin verificarea riguroasă a respectării obligativității cu privire la efectuarea numărului de ore de muncă în interes local și a reglementării privind încetarea dreptului la ajutorul social la refuzul unui loc de muncă oferit de către AJOFM.
✅🛑Venitul minim garantat este de 𝟏𝟐𝟎- 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦 𝟏𝟒𝟐 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢/𝐥𝐮𝐧𝐚. Sumele pentru acordarea venitului minim garantat sunt alocate de la bugetul de stat, 𝐧𝐮 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥.
📌Acordarea venitului minim garantat este reglementată la nivel național prin Legea 416/2001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Angajat al Poştei Huedin, pozitiv cu COVID. Este internat la spital

Angajat al Poştei Huedin a fost depistat pozitiv cu COVID-19, au anunţat autorităţile în cursul acestei zile. "La Huedin a...

Închide