Printre ultimele declaraţii publice ale Doinei Cornea. “Bucuroasă cedez viaţa”. 91 de ani de la naştere.
Doina Cornea ar fi împlinit 91 de ani pe 30 mai 2020. Dar a murit în noaptea de 3 spre 4 mai 2018.
Mi-e frică de ce va fi
După atacul cerebral pe care l-a suferit în 2008 s-a retras complet din viaţa publică. A mai acordat puţine interviuri în cei 10 ani în care a fost ţinuită la pat. În unul dintre ultimele interviuri, din 2016, a spus că bucuroasă îşi cedează viaţa şi n-a dorit să fie fotografiată în starea în care se afla.
„Nu vreau poză, că eu nu mai sunt om. Sunt groaznică acum. Groaznică sunt… Aşa e viaţa, asta e viaţa, că altfel n-am încăpea aici pe pământ. Chiar n-am încăpea. Şi bucuroasă cedez viaţa, deşi mi-e frică de ce va fi. Dar trebuie s-o facem cu toţii cu convingere”, a spus, atunci, Doina Cornea.
Disidenta anticomunistă
Doina Cornea (30 mai 1929, 4 mai 2018), unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi anticomunişti din România, publicistă, autoare şi traducătoare a mai multor volume.
În perioada 1982-1989 a difuzat la Radio Europa Liberă mai multe materiale de protest la adresa regimului comunist din România, iar în 1980 a realizat primul volum produs manual şi distribuit prin reţelele de prieteni. Deşi pentru activitatea sa anticomunistă a fost destituită de la Facultatea de filologie din Cluj, unde era asistentă la catedra de limba franceză, şi deşi a fost anchetată, ameninţată şi bătută de organele represive, Doina Cornea a continuat lupta sa împotriva regimului comunist şi, în 1987, a răspândit, cu fiul său, Leontin Iuhas, manifeste de solidaritate cu muncitorii protestatari din Braşov.
De asemenea, în 1988, i-a adresat o scrisoare Papei Ioan Paul al II-lea –scrisoare difuzată şi la Radio Europa Liberă- prin care cerea, alături de alţi intelectuali români, scoaterea din ilegalitate a Bisericii Române Unite cu Roma. În 21 decembrie 1989 a participat, sub ameninţarea gloanţelor, la manifestaţiile stradale de la Cluj.
După revoluţie a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, de unde a demisionat în ianuarie 1990, iar ulterior a activat în Forumul Democrat Antitotalitar din România, Convenția Democrată din România, Grupul pentru Dialog Social, Alianța Civică. A susţinut multe conferinţe în ţară şi în străinătate şi a primit numeroase distincţii.
Printre altele, a primit Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989), titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Libere din Bruxelles (1989), Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000); Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000), Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franța, 2009), Crucea Casei Regale a României din partea regelui Mihai (2009).
***
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook
Printre ultimele declaraţii publice ale Doinei Cornea. “Bucuroasă cedez viaţa”. 91 de ani de la naştere:
vwzi şi: