Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Printre ultimele declaraţii publice ale Doinei Cornea. “Bucuroasă cedez viaţa”. 91 de ani de la naştere

Printre ultimele declaraţii publice ale Doinei Cornea. “Bucuroasă cedez viaţa”. 91 de ani de la naştere.

Doina Cornea ar fi împlinit 91 de ani pe 30 mai 2020. Dar a murit în noaptea de 3 spre 4 mai 2018.

Mi-e frică de ce va fi

După atacul cerebral pe care l-a suferit în 2008 s-a retras complet din viaţa publică. A mai acordat puţine interviuri în cei 10 ani în care a fost ţinuită la pat. În unul dintre ultimele interviuri, din 2016, a spus că bucuroasă îşi cedează viaţa şi n-a dorit să fie fotografiată în starea în care se afla.

„Nu vreau poză, că eu nu mai sunt om. Sunt groaznică acum. Groaznică sunt… Aşa e viaţa, asta e viaţa, că altfel n-am încăpea aici pe pământ. Chiar n-am încăpea. Şi bucuroasă cedez viaţa, deşi mi-e frică de ce va fi. Dar trebuie s-o facem cu toţii cu convingere”, a spus, atunci, Doina Cornea.

Disidenta anticomunistă

Doina Cornea (30 mai 1929, 4 mai 2018), unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi anticomunişti din România, publicistă, autoare şi traducătoare a mai multor volume.

În perioada 1982-1989 a difuzat la Radio Europa Liberă mai multe materiale de protest la adresa regimului comunist din România, iar în 1980 a realizat primul volum produs manual şi distribuit prin reţelele de prieteni. Deşi pentru activitatea sa anticomunistă a fost destituită de la Facultatea de filologie din Cluj, unde era asistentă la catedra de limba franceză, şi deşi a fost anchetată, ameninţată şi bătută de organele represive, Doina Cornea a continuat lupta sa împotriva regimului comunist şi, în 1987, a răspândit, cu fiul său, Leontin Iuhas, manifeste de solidaritate cu muncitorii protestatari din Braşov.

De asemenea, în 1988, i-a adresat o scrisoare Papei Ioan Paul al II-lea –scrisoare difuzată şi la Radio Europa Liberă- prin care cerea, alături de alţi intelectuali români, scoaterea din ilegalitate a Bisericii Române Unite cu Roma. În 21 decembrie 1989 a participat, sub ameninţarea gloanţelor, la manifestaţiile stradale de la Cluj.

După revoluţie a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, de unde a demisionat în ianuarie 1990, iar ulterior a activat în Forumul Democrat Antitotalitar din România, Convenția Democrată din România, Grupul pentru Dialog Social, Alianța Civică. A susţinut multe conferinţe în ţară şi în străinătate şi a primit numeroase distincţii.

Printre altele, a primit Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989), titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Libere din Bruxelles (1989), Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000); Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000), Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franța, 2009), Crucea Casei Regale a României din partea regelui Mihai (2009).

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook

Printre ultimele declaraţii publice ale Doinei Cornea. “Bucuroasă cedez viaţa”. 91 de ani de la naştere:

vwzi şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Clujul, injectat cu 76.000.000 euro de Bosch. Va produce teste şi măşti pentru coronavirus

Clujul, injectat cu 76.000.000 euro de Bosch. Va produce teste şi măşti pentru coronavirus. Bosch a investit în România, în...

Închide