Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Tokes Laszlo cere demisia lui Klaus Iohannis după declarațiile despre autonomia Ținutului Secuiesc

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) condamnă cu toată severitatea declaraţia televizată făcută de domnul Klaus Iohannis, preşedintele României în data de 29 aprilie 2020.

”Subiectul declaraţiei respective, rostite chiar în faţa opiniei publice internaţionale, a fost adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Totodată, CNMT se menţine în mod consecvent pe poziţia sprijinirii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc şi îşi exprimă susţinerea deplină pentru acest proiect de act normativ, care a fost între timp respins de Senat ca şi cameră decizională”, a spus anunțat președintele CNMT, Tokes Laszlo.

Acesta susține că discursul instigator şi incitator la ură rostit de către şeful statului român încalcă prevederi ale Codului Penal din România, provoacă tensiuni interetnice şi prin urmare este profund antiminoritar, antidemocratic şi antieuropean.

Ludovic Orban are rude maghiare

”Ne putem aştepta în mod justificat ca atât principala forţă guvernamentală, PNL, cât şi Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui preşedinte anterior a fost tocmai domnul Klaus Iohannis, să se desolidarizeze de acest discurs. Considerăm un fapt ruşinos că preşedintele nostru, care este sas din Transilvania, şi domnul Ludovic Orban, prim-ministrul ţării noastre, care are rude maghiare pe linie ascendentă, generează sentimente antimaghiare şovine în loc să promoveze înţelegerea şi reconcilierea româno-maghiară”, a mai spus Tokes Laszlo.

Chiar cu treizeci de ani în urmă, Ion Iliescu, fostul şef de stat social-democrat a acuzat de separatism maghiarii, care s-au raliat dorinţei de autonomie, şi jucând cartea maghiară a dat cale liberă agresiunii antimaghiare de la Târgu Mureş.

Maniera similiară şi lipsa de scrupule, ce caracterizează prezenta acţiune la care s-a dedat succesorul său de etnie gemană şi de religie evanghelic luterană, Klaus Iohannis, prin care el sperie din nou ‒ fără vreo bază reală, faptică ‒ opinia publică română cu anexarea Transilvaniei de către Ungaria, este consternantă.

”Prin ce se deosebeşte liberalul Iohannis de social-democratul Iliescu? Ambii interpretează partitura intitulată separatismul maghiar, compusă de Securitatea reînfiinţată în martie 1990, a cărei secţie responsabilă de cazurile legate de maghiari se numea Iredentiştii maghiari.

Protestăm împotriva însuşirii şi continuării moştenirii politice antimaghiare şi antiminoritare lăsate de Securitate, poliţia politică a lui Ceauşescu, ce se manifestă în mod strident şi prin climatul politic general de respingere a autonomiei, încarcerarea nedreaptă a lui Beke István şi Szocs Zoltán, respectiv profanarea mormintelor Cimitirului Eroilor din Valea Uzului”, a adăugat liderul CNMT.

Acuze la adresa lui Viktor Orban

În cuvântarea rostită cu ocazia aniversării a treizeci de ani de la Revoluţia din România, Orban Viktor, premierul Ungariei, a chemat la „edificarea împreună cu românii a unei noi Europe Centrale”.

Cu toate acestea, președintele Iohannis, a lansat acuze la adresa prim-ministrului maghiar şi în cadrul acestui discurs televizat, în loc să fi acţionat – conform menirii sale de şef al statului – în direcţia cooperării dintre popoarele noastre şi a reconcilierii româno-maghiare.

”În virtutea celor expuse, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT/CNMT) consideră că Klaus Iohannis nu este vrednic de înalta demnitate de stat pe care o îndeplineşte şi îi cere demisia”, a conchis Tokes Laszlo.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Firmele clujene se reprofilează și produc măști de protecție
Firmele clujene se reprofilează și produc măști de protecție

Firmele clujene se reprofilează și produc măști de protecție. De exemplu, firma Knox Group, cu sediul în Cluj-Napoca, este în...

Închide