Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Universitatea Tehnică ridică un Institut pentru tehnologii inteligente în valoare de 80 milioane de lei

Universitatea Tehnică ridică un Institut pentru tehnologii inteligente în valoare de 80 milioane de lei.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este promotorul unui proiect prin apelul “structuri de sprijinire a proiectelor de specializare inteligentă”, în valoare de peste 80 de milioane de lei, accesat pentru crearea unui Institut de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA). Inițiativa Universității Tehnice urmărește strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, orientată spre domenii de înaltă tehnologie, inovare și excelență științifică și are drept obiectiv coagularea resursei umane cu expertiză în noile tehnologii, în jurul unui institut de dezvoltare și transfer tehnologic înzestrat cu infrastructură de cercetare de ultimă generație, care să asigure masa critică de competențe și rezultate relevante în inteligența artificială (IA). 

În acest scop, se are în vedere edificarea unei noi clădiri cu o suprafață totală desfășurată de  10.500 mp, care va găzdui mai multe centre și laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente ultra performante (sisteme de calcul HPC, servere specializate pentru deep learning, de stocare date de mare capacitate, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare etc.) care vor genera soluții noi, inovatoare în domenii de mare actualitate (securitate cibernetică, orașe inteligente, diagnosticare medicală, robotică, vehicule autonome, sisteme inteligente, produse inovative în IoT etc).

Rezultatele remarcabile obținute până în prezent de mai multe colective de cercetare din UTCN, certificate prin derularea și implementarea a 24 de proiecte europene de tip H2020, pe teme conexe domeniului de inteligență artificială, cu o valoare totală de 5 milioane de euro (locul doi pe țară după Universitatea Politehnica din București ca resurse atrase prin programe europene), certifică competențele și expertiza cercetătorilor în acest domeniu prioritar la nivel european și național.

Astăzi, în urma clasamentului internațional QS STARS RATING SYSTEM (UK), una dintre cele mai prestigioase instituții de evaluare academică la nivel mondial, UTCN face parte din categoria universităților de excelență la nivel internațional (4 stele), având și domenii care în clasamentele corespunzătoare ocupă poziții extrem de onorante la nivel mondial, precum Calculatoare 451-500 mondial și locul 2 în România, Ingineria electrică și electronică și Ingineria mecanică 351-400 mondial și locul 2 în România etc. Toate aceste rezultate reflectă o preocupare majoră a UTCN în a asigura resursa umană înalt calificată în aceste domenii prioritare pentru dezvoltarea României.

Institutul va contribui la crearea unor nișe de excelență pe piața forței de muncă regională pentru specialiști în domeniul inteligenței artificiale și la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare competitive la nivel european și internațional, care vor aduce vizibilitate și prestigiu regiunii.

Crearea acestui institut, va genera o dimensiune care va permite accesul la resurse la nivel național și internațional prin proiecte de cercetare și dezvoltare inovative. Cooperarea cu companiile din România și cu cele internaționale va asigura factorul de multiplicare necesar dezvoltării în această regiune a unui pol competitiv în domeniul inteligenței artificiale.

 

Universitatea Tehnică ridică un Institut pentru tehnologii inteligente în valoare de 80 milioane de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
STUDIU. În starea de urgență românii au cheltuit mult pe fashion. Vezi brandurile preferate!

Revolut, platforma financiară globală cu peste 1 milion de utilizatori în România, dezvăluie obiceiurile de cheltuire ale utilizatorilor în perioada...

Închide