Ultima actualizare: azi, 10:08
Locale

Ploile fac prăpăd. IGSU: Inundaţii în 90 de localităţi din 19 judeţe

În cursul zilei de ieri, aversele torenţiale au produs inundaţii în 19 judeţe (AR, AB, AG, BC, BH, BT, BV, CS, HD, HR, IF, MS, NT, SM, SV, TM, TL, VL şi VN), cele mai afectate fiind Alba, Bihor, Caraş-Severin, Harghita, Mureş, Neamţ şi Suceava.

Din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru extragerea apei din 171 case, 286 curţi şi 98 beciuri/subsoluri.

– O situaţie care a impus evacuarea unei familii a avut loc în municipiul Aiud din judeţul Alba, unde pompierii au intervenit pentru scoaterea din locuinţa inundată a doi adulţi şi a unui copil de 9 luni.

– Un eveniment deosebit s-a înregistrat şi în localitatea Dimitrie Cantemir, judeţul Vaslui, unde este căutată o femeie în vârstă de aproximativ 75 de ani, posibil luată de viitura formată în după-amiaza zilei de ieri. Căutările au fost oprite pe timpul nopţii, urmând a fi reluate în această dimineată.

– Totodată, în localitatea Oraviţa, judeţul Caraş-Severin au fost evacuate temporar 3 persoane dintr-o anexă inundată datorită precipitaţiilor însemnate cantitativ acumulate într-un interval scurt de timp care au determinat scurgeri de pe versanţi, torenţi şi pâraie.

– La nivelul judeţului Bihor pe raza localităţilor Budoi, Voievozi şi Cupăr au fost salvate din calea viiturii 6 persoane, fără a avea nevoie de îngriji medicale.

– Şi în judeţul Botoşani s-a produs un eveniment care putea pune în pericol viaţa oamenilor. În localitatea Rădăuţi Prut viitura a surprins un autoturism, iar cele 4 persoane aflate în interior au rămas blocate. A fost nevoie de intervenţia pompierilor şi a unui buldoexcavator pentru a-i duce într-un loc sigur.

Începând de ieri seară şi până mâine la prânz se află în vigoare o avertizare hidrologică de COD ROŞU de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Someşul Mare, Suceava, Moldova, Bistriţa şi Prut, fiind vizate judeţele din jumătatea de nord a ţării: Bacău, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Maramureş, Neamţ şi Suceava.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor şi autorităţilor locale, IGSU a dispus suplimentarea personalului şi a tehnicii de intervenţie în judeţele Neamţ şi Suceava. Cele 16 motopompe de mică şi mare capacitate (9 trimise în sprijin în Suceava, iar 7 în Neamţ) sunt mobilizate din judeţele Bacău, Sălaj, Vaslui, precum şi din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani.

Totodată, alte 13 motopompe (6 din Mureş şi 7 din Satu-Mare) sunt pregătite să vină în sprijinul pompierilor din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Deplasarea tehnicii în zonele afectate se va face numai dacă situaţia o va impune.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite. De asemenea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.

Inundațiile fac prăpăd. IGSU: Inundaţii în 90 de localităţi din 19 judeţe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Alte 401 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus
214 noi cazuri de coronavirus în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare ca urmare a...

Închide