Ultima actualizare: 17.9.2024
Locale

Locuri mai puține cunoscute în oraș: Grădina Agro-Botanică din campusul USAMV Cluj-Napoca

Situată pe teritoriul campusului USAMV Cluj-Napoca, Grădina Agro-Botanică se întinde pe circa trei hectare și deţine peste 2.000 de specii vegetale, care pot fi admirate gratuit și de vizitatori din afara universității. Această grădină botanică a fost înfiinţată în 1903, în imediata vecinătate a ruinelor unei mănăstiri din secolul al XI-lea.

Cea mai veche grădină agro-botanică din România

Grădina Agro-Botanică a USAMV Cluj-Napoca a rămas în permanență în aceeași locație, fiind astfel cea mai veche grădină botanică de acest fel din România. În primele decenii de la înfiinţare a fost populată mai ales cu specii şi soiuri de importanţă agricolă sau medicinală. Ulterior, colecţiile de plante au fost completate cu specii spontane din flora României şi din flora altor regiuni temperate ale globului.

Este un loc destinat studiului botanicii și conservării biodiversității planetei noastre. Cuprinde patru sectoare tematice mari: sectorul clasificării sistematice, sectorul ecologiei plantelor, sectorul speciilor ornamentale și sectorul biodiversităţii. Aceste sectoare tematice au fost organizate în această formă începând cu anul 2009. Fiecare dintre cele patru sectoare tematice cuprinde mai multe subsectoare tematice menite să ilustreze o anumită arie tematică din știința botanicii.

Plante din tipuri biologice deosebite

Trecând printr-o perioadă dificilă după schimbările politice din 1989, grădina a fost radical reabilitată şi reorganizată, începând cu anul 1998. Colecţiile speciale ale Grădinii Agro-Botanice sunt răspândite în diferite sectoare și se referă la plante din niște tipuri biologice mai deosebite.

Colecția de plante de stâncărie (înființată în 1999) cuprinde o suprafaţă destul de mare pentru acest tip de amenajare, atât în sectorul ecologiei plantelor, cât şi în cel al plantelor ornamentale. Panta abruptă a terenului este amenajată cu roci de diferite tipuri și sunt plantate specii scunde din stâncării naturale, din zonele de munte, arctice, secetoase etc.

Colecția de plante suculente este a doua înființată în grădină (2000) şi cuprinde circa 400 de specii care înmagazinează apa, în special din familia Cactaceae şi Crassulaceae. Aceste specii se află situate în special în sectorul ecologiei plantelor, precum și în sectorul speciilor ornamentale și în sectorul clasificării sistematice. O parte foarte importantă din această colecție a plantelor suculente se află cantonată în sera automatizată de pe Calea Floreşti. Aici se pot vedea un număr mare de specii de plante suculente, în special din familia Cactaceae care, provenind din zone tropicale, nu rezistă la îngheț.

Plantele acvatice

Colecția de plante acvatice și palustre este cea mai nou înființată colecție specială din Grădina Agro-Botanică, în 2010, fiind inițiată după etanșeizarea succesivă a lacurilor de pe cuprinsul grădinii. Cuprinde o serie de specii adaptate la mediul acvatic, acestea fiind total sau parțial scufundate în apă. Vedetele acestei colecții sunt nuferii (Nymphaea), care înfloresc neîntrerupt până toamna târziu. În completarea florilor de nufăr, înotul carașilor colorați fac din lacurile grădinii botanice una dintre principalele atracții pentru vizitatori.

Colecția de arbori și arbuști, cu cele peste 150 de specii, poate fi considerată și ea specială. Există încă de la înființarea grădinii, iar unele exemplare au în prezent un aspect impozant, având peste 100 de ani. Speciile colecției de arbori și arbuști sunt răspândite în toate sectoarele grădinii.

Studenții, în special prin orele de practică în grădină, au posibilitatea să observe pe viu și să deslușească cele mai diverse aspecte din colosala diversitate și complexitate a lumii vegetale. Spre exemplu, pot admira plante de litoral maritim aduse și aclimatizate direct de pe plajele de la Eforie-Sud, specii de stâncă aduse de pe Vârful Ceahlău sau specii acvatice aduse din Delta Dunării. Alte specii demne de admirat provin din locuri îndepărtate, cum ar fi deșerturile Americii sau Africii de Sud.

O istorie de mii de ani, vie

De asemenea, studenții pot observa și lucruri mai simple, cum este diferența între cele două mari grupe de plante cu flori, dicotile și monocotile, și să le numere elementele florale, de obicei în multiplu de cinci sau patru la primele și, respectiv, multiplu de trei la cele din urmă. Dar pot dezbate, cu organismele vii în fața lor, și lucruri complexe, cum ar fi modificările parcurse de vietățile pământului, pornind de la simplele bacterii capabile deja de fotosinteză, continuând cu algele, ciupercile și principalele grupe de plante: mușchii, ferigile, coniferele și plantele cu flori și fructe. O istorie grandioasă care a durat sute de milioane de ani, poate fi urmărită pe viu în sectorul clasificării sistematice.

Se mai poate discuta despre probleme mult dezbătute în forurile actuale ale științei botanicii, cum ar fi originea monocotilelor în dicotile, observând pe viu asemănările dicotilelor bazale cu monocotilele, de exemplu analizând magnoliile sau arborele de lalele (Liriodendron).

Sigur că se poate vorbi și de lucruri mai pragmatice: învățarea practică despre creșterea plantelor din semințe, îngrijirea lor până la înflorire și producerea de noi semințe (exemplu arborele de sequoia). La Specializarea Biologie, fiecare student primește în observație specială câte un mic subsector din grădină pentru a se putea concentra asupra unui număr mai mic de specii.

În concluzie, Grădina Agro-Botanică a universității este locul în care studenții pot vedea,  pe viu, la îndemână pe tot parcursul anului, o infinitate de fațete ale lumii vegetale organizate cu rigurozitatea științei ca într-un atlas de botanică.

Grădina agro-botanică, membru în organizaţii internaţionale

Pe plan internațional, Grădina Agro-Botanică a USAMV Cluj-Napoca este membră în Organizația Internațională a Grădinilor botanice (BGCI – Botanic Gardens Conservation International), face anual schimburi de material biologic cu câteva sute de grădini botanice din toată lumea, fiind membră în comunitatea IPEN –The International Plant Exchange Network, și editează anual publicația Index Seminum.

Toate speciile de plante din Grădina Agro-Botanică sunt cuprinse în baza de date internațională Plant Searcha Botanic Gardens Conservation International.

Grădina Agro-Botanică este deschisă publicului spre vizitare gratuită, de luni și până vineri, însă în prezent este suspendată din cauza reglementările naționale împotriva pandemiei.

Material prezentat de Șef lucr. Dr. Andrei Stoie (Facultatea de Agricultură – USAMV Cluj-Napoca).

Detalii despre admiterea la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Foto: USAMV Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Acvariu cu specii rare, la USAMV Cluj-Napoca

Ca oameni suntem atrași și simțim o fascinație aparte pentru apă și mediul acvatic, în esență, cel mai probabil recunoscând...

Închide