Ultima actualizare: azi, 10:08
Locale

Emil Boc spune că metroul se va construi însă va avea o rută mai scurtă

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit despre proiectul metroului din Cluj-Napoca la emisiunea radio de la Napoca FM. Edilul a anunțat faptul că se va face metroul însă va fi mult mai mic decât inițial.

Emil Boc spune că principalele proiecte ale României au mai multe surse de finanțare. Astfel că și proiectul metroului va fi finanțat și din alte părți, nu doar de către PNRR.

“România și-a centralizat toate proiectele de care are nevoie spre finanțare. Au fost 70 de miliarde de euro. De la PNRR s-a spus, România merge să prezinte Uniunii Europene un proiect de supracontractare cu 41 de miliarde de euro, știind că avem 29 alocați pentru partea aceasta, dar ne-am dus ca să vedem acolo ce se obține în finanțe. Deci necesarul de 70, ne-am dus cu 40 și s-au obținut 29 de miliarde de euro. Sursele de finanțare sunt multiple. Proiectele majore ale României nu sunt finanțate dintr-o singură sursă. Cel puțin 3 surse sunt. PNRR-ul acesta de care vorbește toată lumea, Exercițiu Financiar 2021-2027 Fondurile Structurale Europene, unde ai bani și pentru transporturi, infrastructură, parcuri, grădinițe și bugetul de stat.

Metroul din Cluj primește finanțare din partea Programului Operațional din Transporturi din Fonduri Europene nu doar din partea PNRR.

Din aceste trei surse de finanțare se vor finanța aceste proiecte ale României. Decizia a fost în felul următor la Bruxelles, toate centurile ocolitoare, inclusiv centura metropolitană a Clujului, decizia luată de Ministerul Transporturilor cu Uniunea Europeană a fost ca acestea să fie finanțate din Fondurile Structurale, iar din PNRR să se finanțeze doar autostrăzile. Atât din PNRR”, a declarat Emil Boc la Napoca FM.

Proiectul metroului merge mai departe chiar dacă s-a redus mult suma alocată.

“Metroul este finanţabil. Este proiectul și de la Cluj și de la București finanţabil. Evident că în condițiile în care s-au redus banii de la 70 la 40, de la 40 la 29 de miliarde au fost nevoiți oamenii aceștia să reducă de la 1 miliard de euro cât avem, au fost nevoiți să reducă și pentru Cluj și pentru București la o sumă de 300 de milioane de euro fiecare, la care se vor adăuga bani din Programul Operațional din Transporturi din Fonduri Europene.

Metroul va avea o rută mai scurtă și mai puține stații decât se credea inițial.

Se va face un tronson important, care va fi stabilit de specialiști, care să se poată face din cele 300 de milioane de euro din PNRR, plus ce ne va fi alocat din fonduri europene, iar din acea sumă se va scoate la licitație cât se poate face. Deci, metroul merge mai departe. La fel va merge și centura metropolitană și trenul metropolitan”, a declarat primarul Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Concursuri de admitere la instituțiile de învățământ care pregătesc personal pentru M.A.I.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj organizează activități de selecție și recrutare a candidaților pentru participarea la concursurile de admitere la...

Închide