Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Fost consilier al lui Dan Barna despre prețurile apartamentelor din Cluj

Fostul consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru, compară prețurile apartamentelor din centrul orașelor precum New York sau Londra cu cele din Cluj-Napoca sau București. 
Pe scurt, Andrei Caramitru, spune că prețurile din cele două orașe din România sunt mici față de alte orașe mari din lume și că aceste orașe sunt nevoite să ,,construiască în continuu” pentru ca oferta sa nu scadă sub cerere și pentru a putea lăsa tinerii din clasele medii să își permită să locuiască în aceste orașe.
,,Multi urla ca prețurile la case sunt prea mari in Bucuresti sau Cluj. Vai vai dezastru. Hai sa fim serioși. Știți cât costa de exemplu casele in orașele tari? Hai sa luam un exemplu. Manhattan:
– o garsoniera, o camera mică : 750’000-1 milion dolari.
– 2 dormitoare și un living (mici) : 3 milioane dolari
– Un apartament mai de lux așa, 2-3 dormitoare și un living. Nivelul e similar cu ce găsești in Bucuresti in nord in blocurile noi. 160-170m2 in zona ok din New York (dar nu top top, nu lângă parc) – 10-15 milioane dolari
– Vrei penthouse? Ceva mai exclusivist? Ceva in zona top cu vedere pe parc? 50-150 milioane de dolari.
O sa îmi Spuneti hai mai Andrei. Asta e in Mahattan. Da. Dar prețurile sunt LA FEL in toate orașele mari (Paris, Londra, Tokio, San Francisco etc).
Pai bun și cum poți compara cu ce e la noi? Putem. In Manhattan venitul mediu e cam 100’000 EUR pe an, pe acolo. La noi in Bucuresti sau Cluj e in jur de 20’000 EUR pe an și creste foarte rapid. Hai sa împărțim prețurile alea de mai sus la 5. Chiar și așa – casele la noi încă sunt ieftine. Dacă ar fi sa aliniem prețurile la venitul mediu mai e loc de creștere mare de tot, prețurile se pot încă dubla. Și încă ceva – avem vreo 60’000 de milionari in EUR in Romania. Cifra creste foarte mult anual. Astia stau toți in câteva orașe. Și cumpara case da?
Doar zic și eu. Așa ca sa va ghidez dacă va gândiți sa cumpărați acum și va e frica de prețurile mari. Vor fi din ce in ce mai mari. Eu de exemplu am cumpărat in 2013 in zona premium in Bucuresti la 3000 de EUR pe metru pătrat (multi au zis ca sunt nebun atunci). Acum in zona mea prețul la ceva echivalent e 6000 de EUR pe metru pătrat și se cumpara, nu e nici o problema…
Și încă ceva. Dacă vrem sa nu facem praf clasa medie și pe tineri – sa își permită cât de cât sa stea in orașele de la noi. Trebuie sa se construiască masiv, oferta sa nu scadă sub cerere. Aici e perversitatea ăstora care urla sa nu se mai construiască nimic, ca rechinii imobiliari etc. Dacă nu se construiește mult de tot (trebuie cam 50-100’000 de apartamente noi pe an pentru cei care se muta anual in Bucuresti și Cluj), prețurile vor exploda si afectam masiv fix clasa medie care trăiește din salariu mediu (mie îmi convine ca sunt proprietar și creste prețul și mai mult, dar nu e bine pentru societate). Înțelege asta și Nicușor?? Înțeleg asta hipsterașii de vama veche și expirat? Asta vrem????
Evident ar trebui sa se construiască pe baza unor planuri urbanistice ok, nu haotic. Însă aici e problema primăriilor. Aici trebuie sa intervina. Sa zică aici in zonele astea se va construi pe planul asta. dacă nu fac asta evident ca piața se reglează și fiecare construiește cum ii trece prin cap”, a scris pe pagina sa de Facebook Andrei Caramitru.

Un comentariu

  1. Ionel Marin Răspunde

    Când ești în căutarea unei locuințe care poate să fie o casă sau un apartament nu este ușor, am aflat acest lucru din propria experiență. La recomandarea unui amic am apelat la agenția imobiliară Dalmata din Satu Mare prin site-ul lor https://imobiliaredalmata.ro unde am adăugat cererea mea pentru un apartament în zona dorită de mine. Apoi, la scurt timp am fost contactat de către un agent care m-a ajutat să găsesc apartamentul dorit. Pentru cei care doresc să cumpere, închiriereze sau să vândă case, apartamente sau terenuri vă recomand Dalmata agenție Imobiliara Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Accident în Bună Ziua, au fost implicate mai multe autoturisme

Un accident rutier grav a avut loc în cartierul Bună Ziua, pe strada Bună Ziua astăzi, miercuri, în jurul orei...

Închide