Ultima actualizare: Tuesday at 17:35
Locale

Șofer rasist în județul Cluj. L-a deranjat că au vorbit în altă limbă

Potrivit BZC.ro, pasagerul unui autobuz care face legătura între Cluj-Napoca și Finișel susține faptul că șofer autobuzului i-ar fi reproșat să nu mai vorbească în maghiară.

Pasagerul din Vlaha, un sat în care 92% din populaţie este formată din maghiari, a dorit să rămână anonim,. El a motivat că se teme de ceea ce compania i-ar putea face, scrie Transilvania Now.   Incidentul ar fi avut loc joi după-amiază într-un autobuz al companiei Fany care face legătura între Cluj şi Finişel. Pasagerul care a depus reclamaţia spune că discuta în limba maghiar în autobuz cu alţi pasageri din Finişel şi Săvădisla, alt sat din zonă cu 89% populaţie de origine maghiară, când şoferul a ridicat vocea pentru a le spune să tacă. Asta deşi, spune el, oamenii vorbeau încet. În acel moment, şoferul ar fi răbufnit: „Încă n-ai terminat? Cine poate să tolereze ce faci? Nimeni nu îneţelege ce spui”, ar fi spus şoferul.

În acel moment, câteva femei din autobuz l-au întrebat pe şofer de când este interzisă folosirea limbii maghiare. „L-am întrebat: «Unde este scris că nu pot vorbi în autobuz în limba mea maternă?»  «Se va scrie de mâine!», a răspuns el”, a răspuns șoferul, susţine pasagerul.

Reclamantul a mai spus că, atunci când l-a întrebat pe şofer dacă l-a deranjat subiectul conversaţiei sau limba maghiară în sine îl deranjează, şoferul i-ar fi răspuns că ambele. Femeile din autobuz au găsit acest lucru scandalos pentru că, aşa cum a declarat una dintre ele, pe această rută, şoferul însuşi vorbeşte de multe ori cu alţii tare şi, de asemenea, cântă de multe ori cu voce tare chiar şi dimineaţa devreme la 5:30.

Se pare că după ce au coborât din autobuz, în Vlaha, fiica acestuia ar fi sunat la dispeceratul companiei și ar fi reclamat comportamentul rasist al șoferului însă dispecerul ar fi luat apărarea șoferului.

„Dispecerul a spus că şoferul a avut dreptate să se enerveze pe mine. Trăim în România şi suntem într-o comunitate. Într-o comunitate în care românii sunt majoritari, iar satele maghiare aparţin acestei comunităţi”, ar fi răspuns dispecerul. Femeia mai spune că deşi face naveta regulat pe acest traseu de doi ani, până acum nu a mai trăit niciodată un astfel de incident, deşi a auzit de la vecinii ei de alte incidente asemănătoare.

SURSĂ: BZC.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Andreea Esca își ridică hotel în inima Clujului, fără locuri de parcare

Renumita prezentatoare de știri, Andreea Esca, construiește în centrul municipiului Cluj-Napoca un apart-hotel. ”Documentaţia se întocmeşte pentru stabilirea elementelor urbanistice...

Închide