În județul Cluj va fi ridicat primul cartier din România dedicat persoanelor trecute de prima tinerețe. Proiectul Cluj Senior Village își propune să înființeze 64 de apartamente pe Valea Izvoarelor, potrivit ZF.ro
Antreprenorul are în plan o investiţie de 6 milioane de euro în proiectul Cluj Senior Village. În această sumă sunt incluse achiziţia terenului, proiectarea, construirea şi toate costurile aferente, până la predarea celor 64 de apartamente şi spaţii comune, precum şi amenajarea parcului de 11.000 mp. Totuşi, adaugă el, dată fiind creşterea de costuri şi instabilitatea de pe piaţa muncii din ultimul an şi jumătate, generate de lipsa de materii prime şi de restricţiile pandemice, este posibil ca bugetele să necesite ajustări, „o situaţie cu care se confruntă toţi dezvoltatorii imobiliari în această perioadă”, citat din ZF.ro
Cum diferă însă proiectarea unor spaţii destinate vârstnicilor de clădirile rezidenţiale obişnuite?
În cazul clădirilor destinate seniorilor, Călin Sarchiz spune că încă din etapa de proiectare şi design a spaţiilor interioare şi exterioare, se pune accent pe siguranţa seniorilor şi pe accesul facil la diverse facilităţi destinate lor. „Odată cu înaintarea în vârstă mobilitatea seniorilor scade, motiv pentru care pentru clădirile destinate acestora trebuie să se aplice, în general, soluţii arhitecturale specifice.” Astfel, explică el, clădirile proiectate de Valea Izvoarelor au maximum două niveluri, numărul scărilor este redus, lifturile sunt încăpătoare şi coridoarele late, dotate cu balustrade pentru susţinere – pentru a facilita deplasarea în interiorul clădirii. În plus, spre deosebire de apartamentele destinate unei familii tinere, care are mai multă nevoie de spaţiu pentru mobilier, depozitare, camere pentru copii etc., apartamentele destinate seniorilor sunt, în general mai mici, pentru că spaţiile mari necesită multă muncă de întreţinere, reparaţii, renovare sau alte lucrări. „De asemenea, în proiectarea apartamentelor am aplicat soluţii arhitecturale care să le asigure seniorilor siguranţă şi confort în spaţiul de locuit – de exemplu, lipsesc pragurile, spaţiile de depozitare sunt inteligente, băile dispun de dotări precum mânere pentru susţinere sau lipsa cadei sau cabinei de duş care pot să pună probleme de acces unei persoane în vârstă, cu probleme de mobilitate”, potrivit sursei citate mai sus.
Pe lângă aceste componente, într-un complex destinat seniorilor scopul esenţial ar trebui să fie, în opinia lui Călin Sarchiz, crearea unei comunităţi formate din persoane de vârste apropiate, care au interese comune – scop care poate fi îndeplinit printr-un mix adecvat de elemente. „La Cluj Senior Village îi vom stimula pe seniori să se cunoască, să socializeze şi să petreacă timp împreună prin intermediul Clubului Valea Izvoarelor, în cadrul căruia vor deveni membri automat, din momentul în care se mută în complex.” Ca membri, aceştia vor avea acces la o serie de spaţii comune, disponibile doar pentru ei, cum ar fi: cofetăria, biblioteca, salonul de socializare, parcul, sălile de mese, cabinetul de kinetoterapie şi masaj, dar şi la servicii de menaj şi îngrijire, servicii opţionale sau evenimente şi activităţi organizate pentru ei.
Proiectele dezvoltate şi implementate de Valea Izvoarelor Senior Living nu îşi propun să fie elitiste, ci să fie accesibile pentru cea mai mare parte a românilor, spune Sarchiz. „Dorim să oferim soluţii de viaţă premium pentru seniori, prin atenţia la detalii în construcţii şi prin servicii de îngrijire şi asistenţă excelente şi la preţuri corecte.”
SURSĂ: ZF.ro