Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Scrisoare pentru Emil Boc pe tema calității vieții de la Cluj

Un clujean i-a adresat o scrisoare primarului Emil Boc prin care îl ,,sfătuiește” ca din când în când să tragă cu ochiul și la activitatea celor care sunt în industria imobiliarelor, deoarece ,,calitatea vieții de la Cluj” începe să dispară din cauza unor dezvoltatori imobiliari care vor cu orice preț să obțină un profit cât mai mare.

,,Domnule primar, Emil Boc, văd că permanent se vorbește despre calitatea vieții la Cluj și despre cât de bine e să trăieșți in orașul pe care îl manageriați din Primăria Municipiul Cluj-Napoca . Așa este. Nu contesc acest lucru și nu contesc dezvoltarea Clujului. Ce mi-aș dori eu ca și locuitor și plătitor de taxe la Cluj este ca dumneavoastră să vedeți puțin dincolo de autobuse electrice și domeniul IT. Să vă implicați în creșterea calității vieții și în zonele de după barierele pe care le pun constructorii cu mult înainte să-și termine treaba. Să faceți câteva plimbări prin “cartierele rezidențiale” ale Clujului și să vedeți cum standardul de calitate al vieții este mult sub ce propovăduiți.
Constructori care știu doar să emită facturi și care după plata acestora “nu mai au timp și resurse să facă ce promit”. Tare m-aș bucura să văd că vă pasă dincolo de semnarea autorizațiilor de construcție în așa fel încât să avem același standard ridicat al vieții și pe lângă acțiunile de PR.
Nu am scris asta să vă critic, ci am scris-o cu gândul că poate vă ajută două soluții pe care eu le-am identificat în așa fel încât la rândul dumneavoastră să ne ajutați.

Concret vă propun două măsuri care sigur ar crește valoarea adăugată a calității vieții în Cluj.

1. Nu eliberați nici o nouă autorizație de construcție unui constructor până nu definitivează toate lucrările prevăzute în contract și care au fost cuprinse în autorizația inițială de construcții eliberată de Primărie. Astfel (așa cum puteți vedea în poze) nu mai pleacă constructorul cu drumuri neterminate, cu moloz lăsat lângă blocuri, cu spărturi și parcuri neterminate. Ba mai mult așa împiedicați răspunsuri care vin să umilească dacă le solicităm să facă ceva și să termine ce au început, de genu “o să vă aduc o mașină de piatră, da numai când aduc la noul șantier că până atunci nu am cum”. Adică este nevoie să ne milogim? Asta nu este calitate a vieții, domnule primar.

2. Punctul doi este la fel de relevant. Implicați-vă si căutați o soluție prin care să obligați constructorul să ofere în contract garanție de minimum 4 ani de zile pentru finisajele interioare. Să-și asume asta înainte de a primi autorizația de construcție. În 12 luni cât se oferă acum nici nu se usucă gletul pe pereți și se poate întâmpla, precum în cazul meu și al vecinilor mei, să cadă faianța de pe perete (și știu că nu sunt cazuri izolate doar acestea). Hai să zicem că nici asta nu e o foarte mare problemă. Priblema apare atunci când suni constructorul îi explici situația și el îți răspunde cu “a ieșit de mult din gatanție, sa reparați voi” și când îi spui că treaba făcută e de mântuială vine răspunsul “ce să-ți fac eu dacă muncitorul meu se gândea la nevastă-să când a pus faianța?” La acestă calitate a vieții sunteți părtaș.
Lăsăți-le timp, domnule primar, să construiască. Le dați prea repede autorizații și oamenii nu au posibilitatea să-si facă treaba. Fug repede de pe șantiere să toarne o roabă de ciment în altă parte să aibă motiv să dea drumul noilor facturi.
După cum ați putut observa nu am adus în discuție prețul imobiliarelor din Cluj deoarece este cu totul altă discuție. Acum tare m-aș bucura să știu că veți ține cont de sugestiile mele și că poate vă doriți să fiți primul primar din țară care chiar se implică activ în tot ce ține de calitatea vieții, dincolo de ce citește lumea prin presă.
Spor la treaba!”, a scris Sergiu Penciu pe pagina personală de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Poveste ruptă de realitate. Olandez din Florești a ,,stors” 60.000 de la o femeie

Poveste asemănătoare cu cea din documentarul Escrocul de pe Tinder, desfășurată între un olandez stabilit în Florești și o femeie...

Închide