Un cadru universitar al USAMV Cluj-Napoca, Avram Fițiu, a atras atenția că a mai căzut un mit legat de consumul de alimente bio, rezultatele unui studiu al celui mai mare magazin de profil din Cluj-Napoca fiind considerate surprinzătoare.
”Oare cine consumă în România produse alimentare ecologice? 1. Bogații? 2. Clasa de mijloc? 3. Săracii? 4. Bolnavii? A mai căzut un mit. Peste 99% dintre consumatorii celui mai mare magazin ecologic din Cluj Napoca, Casa Bio, sunt oameni bolnavi și nu neapărat oameni cu bani. Sunt momente în viață în care tot ce ai știut până atunci (sistemul de cunoștințe, credințe, convingeri) se dărâmă ca un castel de nisip la o adiere de vânt”, a spus Fițiu.
1% din consumatori sunt mame cu bebeluși
Acesta a povestit că a participat la ADRNV (Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest – Cluj Napoca) la o întâlnire ce viza realizarea unui Plan Regional de Acțiune pe Agricultură Ecologică, proiect european SME Organics condus de Ioana Dragoș din partea română, iar unul dintre participanți a prezentat o situație statistică tulburătoare. Este vorba de Alina Varadi, patroana celui mai mare magazin ecologic din Transilvania (CASA BIO – din Cluj-Napoca) aflată din 2009 pe piața ecologică.
”Aceasta a afirmat, nici mai mult nici mai puțin, că peste 99% dintre clienții magazinului ei sunt oameni bolnavi sau au în familie oameni care suferă de boli precum diabet, cancer, obezitate, sau boli cardiovasculare. Restul de consumatori (cca. 1%) sunt mame cu bebeluși și doar o fracțiune infimă de consumatori responsabili.
Analiza este extrem de șocantă, datorită faptului că există in rândul populației prejudecata că pentru a consuma produse ecologice trebuie să ai bani. Ei bine, această paradigmă este depășită în cazul clienților Casei Bio și ridică la fileu oamenilor de știință o necunoscută extrem de gravă legată de starea de sănătate a populației”, a explicat Avram Fițiu.
Căderea acestui mit legat de cumpărătorii cu putere financiară mai ridicată are la bază un buget de doar 1500 lei/lună necesar pentru o familie cu patru persoane (părinți și 2 copii) după analiza financiară a Alinei Varadi.
Bolnavii se orientează spre produse sănătoase
Universitarul de la USAMV a mai spus că atunci când omul devine bolnav sau se confruntă cu oameni bolnavi în familie, indiferent dacă are sau nu are bani, devine în mod fortuit responsabil și orientează bugetul familiei către produse mai sănătoase (supuse unui control riguros în cazul alimentelor ecologice).
”Ne știm cu Alina de mulți ani, dar niciodată nu am avut parte de o asemenea concluzie, halucinantă la prima vedere. Am crezut, se pare, o gogoriță interesantă, și anume, că pentru a consuma produse ecologice trebuie să ai o anumită sensibilizare și responsabilizare ca individ, ca să poți avea un astfel de comportament echilibrat.
Ei bine, chiar dacă astfel de consumatori ecologici responsabili există în societate, după spusele Alinei, numărul lor este infim față de segmentul majoritar care s-au trezit și au decis un comportament responsabil atunci când au dat de necaz medical, ei înşişi sau membrii familiei”, a relatat Fițiu.
Cioloș implicat în agricultura bio
Acesta a recunoscut că șocul este pregnant pentru el, care, acum 25 de ani, împreună cu câțiva prieteni (Dacian Cioloș, prof. dr. Ioan Drocaș, Vasile Bodea, Mihai Cărbunar), a pus bazele sistemului de agricultură ecologică din România.
”Noi am trăit până azi această paradigmă în care știam că ne trebuie o campanie permanentă de sensibilizare a consumatorilor cu un buget mediu sau ridicat, pentru consumul de produse ecologice. Dacă am fi avut acum 25 de ani această analiză (negăsită nicăieri în Europa la nivel public asumată de către guverne), Românii ar fi fost astăzi mult mai sănătoși. Aș putea spune că mi-am greșit vocația în viață, dacă o astfel de concluzie a Alinei Varadi se va confirma în lunile care vin. Nu am niciun dubiu asupra spuselor Alinei, știindu-se în urbe foarte bine seriozitatea de care dă dovadă ca asociat și manager general de magazin ecologic”, a menționat Avram Fițiu.
Cum ar trebui procedat legat de agricultura ecologică?
El s-a întrebat în ce direcție ar trebui să evolueze lucrurile în România în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de agricultură ecologică de azi înainte și a avansat și niște soluții.
• Universitățile de Agronomie și Facultățile de Sociologie trebuie să lanseze cercetări sociologice fine legate de profilul consumatorului de produse ecologice și de campanii de promovare pe public segmentat medical, social și economic
• Facultățile de Medicină trebuie să facă publice studiile referitoare la adevărata stare de sănătate a românilor și a evoluției acesteia
• Industria agroalimentară, agro farmaceutică și industria de pesticide îngrășăminte să plătească această factură de sănătate constituind un fond național de despăgubire materială a bolnavilor de cancer, diabet etc…
Grădinițele și școlile să fie alimentate doar cu produse bio
• Țăranii producători de produse ecologice trebuie să vizeze preponderent ținte sectoriale medicale: bolnavi de diabet, bolnavi de cancer, bolnavi de boli cardiovasculare, mămici cu bebeluși, cantine școlare etc…
• Clinicile medicale tematice (diabet, cancer etc.) ar trebui să facă presiuni guvernamentale ,în aşa fel încât, prin modificarea legislației de achiziții publice să poată oferi alimente sănătoase (eliminând alimentele chimizate-otravă ieftină pe care o pun astăzi în farfuria bolnavilor)
• Grădinițele, școlile, liceele, universitățile, cantinele Armatei, a MAI, a administrațiilor publice locale, cantinele spitalelor, ar trebui să fie alimentate doar cu produse ecologice
Ministerul Agriculturii a cheltuit miliarde de euro pe mâncare chimizată
Ministerul Agriculturii (MADR) să-și facă mea culpa public pentru cheltuirea a 20 de miliarde de euro în 7 ani ca să pună în farfuria românilor mâncare chimizată preponderent străină (de mâna doua sau a zecea după unii miniștrii de agricultură din Polonia, Cehia, Bulgaria, România sau Slovacia)
• Noi, pionierii agriculturii ecologice din România, să ne facem mea culpa public pentru neînțelegerea corectă a fenomenului: Eu am început azi și aștept clemență dacă este posibil!