Avocatul clujean Mate Andras explică ce se întâmplă după data de 15 mai și dacă vor mai fi sau nu restricții.
Începând cu 15 mai, după starea de urgență nu va exista nici un temei de drept pentru limitarea unor drepturi sau limitarea funcționării unor afaceri – ex. restaurante, baruri, frizerii, etc.
”Ordonanțele militare au aplicabilitate până când există starea de urgență. Doar azi s-a depus un proiect de lege de Guvern pentru limitarea drepturilor la Parlament, limitarea în starea de alertă pe care se dorește în continuarea stării de urgență. Este imposibil de reglementat din data de 15 mai. Proiectul trebuie dezbătut de Senat și Camera Deputaților, dacă dezbaterea este în procedură de urgență durează cel puțin 2 zile. După adoptare 2 zile sunt pentru sesizarea Curții Constituționale. Sunt termene obligatorii”, a spus Mate.
După acest termen se trimite la Președinte spre promulgare. După publicarea în Monitorul Oficial la 3 zile intră în vigoare și devine aplicabilă. Adică peste aproximativ 5-7 zile de luni 18 sau marți 19 mai. Între 15 și data de intrare nu există temei de drept.
Extras Regulament Camera Deputaților
Art. 134
(1) Proiectele de legi şi propunerile legislative adoptate sau respinse de Camera Deputaților ca primă Cameră sesizată se semnează de preşedintele acesteia.
(2) Proiectele de legi şi propunerile legislative adoptate sau respinse de Camera Deputaților ca primă Cameră sesizată se înaintează Senatului, în calitate de Cameră decizională, cu menționarea prevederilor care țin de competența decizională a Camerei Deputaților, dacă este cazul. Guvernul va fi înştiințat despre aceasta.
(3) Legea adoptată de Camera Deputaților cu privire la care Senatul s-a pronunțat ca primă Cameră sesizată ori, după caz, în calitate de Cameră decizională pentru unele prevederi, semnată de preşedintele Camerei Deputaților şi de preşedintele Senatului, se comunică, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, Guvernului, Înaltei Curți de Casație şi Justiție, precum şi Avocatului Poporului şi se depune la secretarul general al Camerei Deputaților şi la secretarul general al Senatului, în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curții Constituționale. Dacă legea este adoptată în procedură de urgență, termenul este de două zile.
(4) Data la care legea adoptată a fost depusă la secretarul general al Camerei Deputaților se comunică deputaților în termen de 24 de ore de la depunere.
(5) După împlinirea termenelor prevăzute la alin. (3) legea se trimite, sub semnătura preşedintelui Camerei Deputaților, Preşedintelui României în vederea promulgării.
***
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook