Află cum se va schimba viitorul omenirii și cum pot afecta transformările digitale ceea ce se întâmplă pe Mapamond. Informații utile în articol.
Grație implementării noilor tehnologii descoperite în ultimii douăzeci de ani, omenirea evoluează într-o direcție clară în următorii ani: către un viitor digital. Oamenii sunt interesați de tehnologie, peste 60% dintre ei (4,72 miliarde de persoane) fiind conectați la internet. 92, 8% dintre aceștia accesează internetul de pe dispozitivele mobile (telefon/tabletă), iar copiii născuți în urmă cu 10 ani pot fi considerați “nativi din punct de vedere digital”.
Divertismentul se schimbă (de exemplu, Youtube are peste 2 miliarde de abonați care accesează serviciile multimedia ale platformei), concertele sunt organizate pe rețelele de socializare, iar muzică s-a transformat total. Cu toate acestea, digitalizarea și creșterea ponderii inteligenței artificiale (AI) în viața oamenilor nu va avea doar efecte benefice. Așadar, cum va arăta viitorul digital al omenirii?
Rolul inteligenței artificiale și al tehnologiei în viitorul omenirii
Tehnologiile inovative, coordonate de AI, ajută la progresul omenirii în toate domeniile de activitate. De la medicină, industrie, sectorul energetic și până la divertisment, îngrijire sau agricultură, toate domeniile vieții au avut de-a face cu beneficiile oferite de tehnologie. Iar în următorii 15 ani se prefigurează o implementare a acestor tehnologii la nivel global, cu efecte benefice în toate sectoarele industriale.
Cu toate acestea, creșterea rolului tehnologiei în viața oamenilor va conduce la reducerea forței de muncă umană. Până în 2030 este așteptată o mărire a numărului de șomeri la nivel global, cu peste 800 de milioane de persoane. Iar acest lucru se va întâmplă în condițiile în care este preconizată apariția a peste 24 de milioane de noi locuri de muncă în sectoarele industriei “verzi”. De exemplu, se așteaptă o creștere masivă pe segmentul producției de energie verde și a celui producător de mașini electrice.
Infrastructura digitală va reprezenta câmpul de luptă pentru cei care apară valorile omenirii împotriva celor rău intenționați. De exemplu, noua tehnologie 5G permite exploatarea anumitor lipsuri tehnice care le oferă infractorilor cibernetici posibilitatea de a ataca anumite vulnerabilități ale IoT și de a controla ulterior mai multe dispozitive prin “coruperea” unuia singur. Accesul la cultură va fi mult mai simplu până în 2025, atunci când procesul de digitalizare le va permite oamenilor din lumea întreagă să vizualizeze conținut cu caracter cultural din alte țări.
La nivel individual, oamenii își vor petrece din ce în ce mai mult timp online (în 2021, aceștia alocă 7 ore pe zi accesării internetului). Interacțiunea socială s-a mutat pe rețelele de social media, peste 55% din populația lumii având un cont înregistrat pe o astfel de platformă (unde își petrec peste 2 ore și 22 de minute zilnic). Aproximativ 78,6% dintre oameni au achiziționat produse online, iar 92, 2% accesează serviciile online ale retailer-ilor.
Tendința generală este de colaborare digitală între state pentru a crea un cyberspatiu universal în care cuvântul de ordine să fie “parteneriat”. Oamenii au găsit în mediul digital partenerul care le furnizează informațiile și datele necesare, atunci când doresc și cu o rapiditate maximă. Mai mult decât atât, acum oamenilor le este mult mai ușor să se exprime și să se facă auziți prin intermediul mediului digital. Dincolo de a le oferi divertismentul de care au nevoie pentru a se relaxa, digitalizarea le permite oamenilor să devină parte integrantă a divertismentului.