Ultima actualizare: 13.11.2024
Locale

Comportamentul românilor în online!

Românii petrec din ce în ce mai mult timp pe internet și acesta este un lucru pe care nimeni nu îl poate nega. Ni-l spun cifrele: aproximativ 97% din cei intervievați folosesc internetul pe mobil, iar 94,2% preferă să urmărească video-uri pe platforma Youtube. Facebook-ul este și el la loc de cinste când vine vorba de platforma preferată de socializare. Dacă sunteți curioși și de alte detalii despre comportamentul conaționalilor noștri în lumea virtuală, puteți citi rândurile de mai jos.

Dacă înainte ne petreceam timpul liber în parc și la terase, acum stăm mai mult în confortul căminului nostru. Și ce facem acasă? Navigăm mai mult pe internet. Conform unui studiu, am aflat cum se comportă românii în online și ce dispozitive preferă să folosească. Când vine vorba de folosit lumea infinită a internetului, peste 97% dintre oameni preferă telefoanele mobile. Când te gândești că sunt mici, le poț ilua cu tine peste tot și au o grămadă de funcții, nici nu e surprinzător. Alți 86% folosesc și laptopul sau computerul. Un ecran mai mare și funcții mai diverse și mai complexe par a fi motivele pentru care este ales un laptop în detrimentul telefonului. Și tabletele au câștigat teren din urmă și aproape jumătate dintre români folosesc și o tabletă – 43%. Suntem din ce în ce mai cuprinși de tehnologie și cum astăzi putem plăti chiar și cu ceasul la magazine și smartwatch-ul este ales de 23,9% dintre conaționalii noștri. Pentru cei pasionați de gaming, consolele sunt preferate de 18,9% și televizoarele smart de 9,7%. La coada clasamentului, când vine vorba de dispozitive de folosit internetul, sunt dispozitivele pentru case inteligente și cele VR (7,8% și 2,8%).

Când vine vorba de cât timp petrec românii pe internet, am putea spune că destul de mult. Mai exact, în urma studiului, s-a demonstrat că timpul mediu petrecut în mediul virtual, pe zi, este de șapte ore și 26 de minute, dintre care două ore și 16 minute sunt dedicate platformelor de social media. Acestea au fost de altfel metoda preferată de divertisment aleasă de români. Dacă facebook.com este unul dintre cele mai vizitate site-uri din țara noastră, cea mai utilizată platformă de social media este Youtube. Canalul video este preferat de 94,2% dintre toți utilizatorii. În spatele lui, este bineînțeles Facebook (91,1%), urmat de platforma de mesaje Whatsapp care este extrem de populară la noi înțară – 80,8%. Facebook Messenger (78,7) și Instagram (60,6) ocupă ultimele poziții. Nu o să ne mire dacă, la studiul de anul viitor, vom vedea și platforma  Tik  Tok în poziții fruntașe. Aceasta a câștigat  mult teren în anul 2020 și continuă să crească și în 2021. Și Twitter este încă în  frunte, dar pe o poziție  mai joasă.

Un alt studiu realizat fix pe industria de gaming, arată ce preferințe au românii în materie de jocuri. Divertismentul online include și jocurile online care au fost din ce în ce mai căutate anul trecut de români. Peste 45% dintre cei intervievați se joacă zilnic, iar 34% de câteva  ori pe săptămână. Cele mai accesate jocuri au fost cele de aventură, ca Minecraft sau cele de strategie ca League of Legends sau World of Tanks. Nu au fost singurele însă; și alte platforme de jocuri rămân în topul  preferințelor cum sunt Candy Crush, Angry Birds sau PokerStars. Și board game-urile digitale, simulatoarele auto-moto și puzzle-urile au cunoscut o creștere semnificativă. În medie, un român se joacă 33 de minute pe zi. Multe sunt jocuri online pe calculator, telefon sau console. Reamintim că industria de gaming este una dintre cele mai mari din lume, cu o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de euro pe 2020 (pe plan local).

Cel de-al treilea studiu ce s-a concentrat pe cumpărăturile online făcute de români în 2020 ne arată că 43% dintre cei intervievați au cumpărat cel puțin o dată ceva online, anul trecut, iar cele mai căutate au fost platformele de livrare, cum sunt Glovo, Bringo etc. Cele mai cumpărate au fost produsele de IT&C, urmate de cele de decorațiuni de casă și mobilă, modă, parfumuri și cosmetice, iar apoi cărți și jocuri.

În concluzie, vrem, nu vrem, internetul face parte din viața noastră și îl luăm cu noi peste tot. Platformele de social media sunt preferate de majoritatea și telefonul pare a fi cel mai la îndemână dispozitiv și cel mai practic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Animalele nesupravegheate din Florești vor putea fi confiscate

Primăria Florești, a adoptat astăzi un regulament prin care animalele lăsate nesupravegheate pe spațiul public vor putea fi confiscate de...

Închide