Cluj-Napoca, 29.09.2021 – Zona Metropolitană Cluj (ZMC) și Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță încheierea proiectului cu finanțare europeană URBforDAN – Managementul și Utilizarea Pădurilor Urbane ca Patrimoniu Natural în Orașele din regiunea Dunării.
Proiectul a fost derulat în perioada iunie 2018 – septembrie 2021, de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, în cadrul unui consorțiu internațional de orașe, condus de Ljubljana. Alături de Cluj-Napoca, în proiectul URBforDAN au participat cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina. Valoarea totală a proiectului a fost de trei milioane de euro, din care componenta clujeană a reprezentat 400.000 de euro. Banii au fost asigurați prin Programul Transnațional Dunărea, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Este vorba de proiectul prin care a fost amenajată prima pădure-parc din județul Cluj și una dintre primele din România. Intervenția a vizat trupul de pădure de aproximativ 40 de hectare, având ca repere de delimitare observatorul astronomic din comuna Feleacu (Sud-Est), un spațiu privat de evenimente (Est), respectiv cartierul Făget (Nord și Vest).
Astfel, în pădurea Făget au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice și au fost montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.
Toate aceste instalații ocupă o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%. Intervenția a fost gândită să fie cu un impact minim asupra mediului. În baza unui parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului au fost realizate un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității. Astfel, au rezultat intervenții minime, din materiale prietenoase, care să nu deranjeze ecosistemul.
Studiul realizat în cadrul proiectului de experții de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a fost publicat în prestigioasa revistă științifică „Frontiers in Environmental Sciences”.
Întreg procesul de elaborare a planului strategic și a celui operațional a fost abordat în mod participativ, la întâlnirile de lucru fiind invitați reprezentanți ai tuturor instituțiilor implicate, dar și reprezentanți ai societății civile. De asemenea, înainte de a instala echipamentele, proiectul a fost prezentat publicului larg și dezbătut prin intermediul Centrului de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei Cluj-Napoca.
Ulterior, a fost organizat un concurs de idei pentru amenajări minimale ulterioare în pădurea-parc. Ideile câștigătoare au fost prezentate într-o expoziție, organizată la Ljubljana, Slovenia, cu ocazia conferinței de închidere a proiectului.
După instalarea echipamentelor, în iunie a.c., în cadrul proiectului au fost organizate vizite educative și de recreere pentru 350 de elevi clujeni din clasele a III-a și a IV-a, în colaborare cu Asociația „Ecouri Verzi”, împreună cu profesori și studenți voluntari de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului. Elevii au învățat mai multe despre arborii remarcabili din această zonă a Făgetului, despre păsările care cuibăresc aici, despre celelalte animale care viețuiesc în pădure sau despre formațiunile geologice caracteristice.
Printr-o extensie a proiectului, urmând aceiași pași ca în cazul pădurii Făget, au fost elaborate planuri strategice și operaționale și pentru pădurea Lomb. O eventuală amenajare a acesteia va avea loc în funcție de posibilitățile viitoare de finanțare.
La conferința de încheiere a proiectului, organizată la Ljubljana, în septembrie a.c., calitatea și designul echipamentelor instalate au fost apreciate public de Robert Hostnik, unul din experții recunoscuți în domeniul pădurilor urbane din Slovenia, iar relația cu societatea civilă și dezbaterile din jurul proiectului au suscitat interesul profesorului Rik de Vreese, de la European Forest Institute. În timpul conferinței, delegația clujeană a fost invitată să conducă un consorțiu internațional de orașe, care să continue acest proiect, în perioada următoare de programare europeană (2021-2027).
Context
Pădurile-parc sunt un concept relativ nou, chiar și pe plan european. Ele se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură. Intervențiile asupra lor sunt minime și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul. Dimpotrivă, printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.