Medicul clujean Cristian Paul Dan, președintele Organizației Tinerilor Medici (OTM), a postat pe Facebook care sunt așteptările sale în ceea ce privește un nou ministru al Sănătății:
Sunt tânar medic și mă preocupă sănătatea: sănătatea educației medicale, sănătatea relației medic pacient , sănătatea sistemului sanitar, dar în primul și în primul rând sănătatea românilor. Acesta este motivul pentru care imi doresc un ministru al sănătății care să dea startul unor proiecte care să corecteze ceea ce nu funcționează si să perfecționeze lucrurile care merg in sistemul sanitar.
Am nevoie de un ministru al Sănătății care să înțeleagă ca educația este piatra de temelie și că, pentru un sistem medical profesionist avem nevoie de oameni bine pregătiți, un ministru pe care să-l preocupe eficientizarea timpului petrecut de viitorii medici pe bancile scolii ca : studenti, medici rezidenți si tineri medici aflati la început de drum.
Educația medicală are nevoie de o reformă! Universitătile trebuie să-si actualizeze programa de studiu în asa fel încât metodele de predare si bibliografia utilizată să răspundă nevoilor clinice ,nu doar sa testeze capacitatea de memorare si redare a viitorilor medici.
Rezidențiatul să pregătească medici specialiști motivați
Pentru că avem nevoie de medici specialisti motivati si bine pregătiți rezidentiatul trebuie să producă specialisti în sănătate nu doctori cu diplomă de specialist.
Și noi, tinerii specialiști, victime ale unui sistem corupt avem nevoie de un ministru al sănătății care să nu permită plafonarea si deprofesionalizarea dupa examenul de specialitate.
Am de asemenea nevoie de un ministru al sănătății care să înțeleagă că pentru un proces corect de Diagnostic-Tratament-Recuperare este obligatorie atingerea urmatoarelor probleme reale: 1.debirocratizarea sistemului sanitar prin construirea unui software national care să vină in sprijinul profesionistilor din sistemul sanitar prin reducerea timpului acordat scriptologiei inutile in favoarea unui dialog medic-pacient orientat pe nevoile reale ale fiecarui pacient.
2. uniformizarea calitătii serviciilor medicale prin elaborarea unor protocoale de Diagnostic-Tratament-Recuperare.
3.programe reale și eficiente de screening si profilaxie pentru principalele boli care duc la deces in România
Am nevoie de un ministru al sănătății care să înțeleagă URGENȚA și să acționeze așa cum trebuie chiar daca el nu va mai fi acolo sa culeaga laurii reusitelor sale.