Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Centenarul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca, unitatea a primit Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de Cavaler

Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca a aniversat azi 100 de ani de la înființare, iar în cadrul ceremoniei de Centenar unitatea a primit din partea Ministerului Apărării Naționale Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

Distincția a fost acordată comandantului spitalului, Doina Baltaru, de secretarul de stat în MApN, Mihai Dan Chirică, acesta felicitând unitatea pentru modul în care a acţionat pentru a duce la îndeplinire importanta misiune încredinţată, ”aceea de a salva vieţi şi de a veghea asupra stării de sănătate a personalului militar şi civil”.

”Se cuvine să ne aducem aminte faptul că înfiinţarea Spitalului Militar de Urgenţă Cluj-Napoca este legată de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Spitalul este unitate medicală modernă, cu o infrastructură operaţională de nivel ROL 2B care poate creşte până la nivelul ROL 3, cu posibilitatea internării permanente a aproximativ 300 de pacienţi”, a spus Chirică.

În cadrul ceremoniilor organizate în curtea Spitalului Militar a avut loc și dezvelirea unei plăci aniversare, ocazie cu care a avut loc și o slujbă religioasă oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț. La eveniment au participat oficialități locale și județene, militare și medicale.

Spitalul Militar din Cluj a luat ființă la data de 28 mai 1919 în baza ordinului Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată și purtând numele „Regina Maria”.

În perioada 1995-1996 personalul medical din spital a participat la misiuni în cadrul UNAVEM III Angola și în cadrul Spitalului Militar de Campanie nr. 50 Somalia. Începând cu anul 2005 medici si asistente din spital au participat la misiuni in IRAK și Afganistan.

În anul 2000 se declară spital de urgență iar începând cu data de 10 august 2001 i se atribuie denumirea de Spitalul Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Spargerea de la USAMV. Hoţii au dispărut cu 90.000 de lei! Încă nu au fost prinşi

Spargerea de la USAMV. Persoanele care au dar o spargere la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca...

Închide