Ultima actualizare: ieri, 10:08
Monden

Jaful secolului, comis de români. Au furat tablouri de 18 milioane de euro în două minute

Într-o zi ca asta, pe 16 octombrie 2012, doi români au furat din Olanda 7 tablouri semnate de PicassoMatisseMonet și Gauguin, în valoare de circa 18 milioane de euro. Tablourile au fost furate de la muzeul Kunsthal din Roterdam.

În urmă cu 7 ani, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, 7 lucrări de valoare au dispărut în 2,48 minute din muzeu. Anchetatorii aveau să afle că românii Radu Dogaru şi Adrian Procop, ajutaţi de Eugen Darie, au reuşit să intre în muzeu şi să fugă cu lucrările în acuarelă şi ulei: “Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, “La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, “Waterloo Bridge” şi “Charing Cross Bridge” de Claude Monet, “Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, “Autoportrait” de Meyer de Haan şi “Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Radu Dogaru şi Adrian Procop, în noaptea de 15 spre 16 octombrie, la ora 3,22, au intrat în muzeul Kunsthal din Rotterdam forţând o uşă de urgenţă, au stat acolo 2 minute şi 48 de secunde şi au dispărut cu cele 7 opere de artă. În 16 octombrie, Dogaru Radu şi Eugen Darie au plecat în Belgia, iar tablourile de milioane de euro au rămas la Adrian Procop. Apoi, cu o maşină de Bulgaria, au trecut graniţa în România, pe la Nădlac, în 19 octombrie 2012.

“În această dimineaţă, în jurul orelor 04:15, cartierul nostru general a fost anunţat de către agenţii de pază ai companiei Trigion că la Kunsthal a avut loc o spargere. La scurt timp domnul Jan Moerer, şef producţie, a constatat la faţa locului că din sala 1, situată spre parc, au fost sustrase din colecţia Fundaţiei Triton şapte opere de artă. Vă prezentăm o listă cu lucrările. Această listă indică valoarea asigurată a fiecărei lucrări. Valoarea totală a acestor picturi este de 17.100.000 EUR. Aceasta este valoarea asigurată. Este foarte posibil ca valoarea de piaţă să fie mult mai mare”, se arăta în raportul Poliţiei locale din Olanda.

Ulterior, tablourile au fost îngropate în cimitir şi apoi arse.

Procurorii au reuşit să ajungă la hoţii de tablouri la două luni după ce aceştia au ajuns în ţară. Trei dintre suspecţi – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi şi arestaţi în 2013. La un moment dat, mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, a încercat să şteargă urmele şi a decis să ardă tablourile.

“După arestarea fiului meu, în ianuarie 2013, m-am speriat foarte tare, înţelegând că fapta comisă de ei este gravă, întrucât bunurile pe care le-au sustras au o valoare foarte mare. (…) Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile, reîntorcându-mă acasă cu acestea. Am băgat coletul – sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri, fără să-l mai desfac, în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet. Acestea au ars destul de repede şi am văzut că tablourile arseseră complet. A doua zi, eu personal am curăţat soba, scoţând cenuşa, pe care am pus-o într-o roabă şi am lăsat-o în curte. Apoi l-am rugat pe Gioni, omul care ne ajută prin curte, să arunce cenuşa la groapa de gunoi, care este o râpă”, a spus Olga Dogaru procurorilor DIICOT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.