Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Jurnaliștii clujeni vs. Liviu Alexa. Sesizare la toate organizațiile de protecție a jurnaliștilor

APPC sesizează organizațiile naționale și internaționale de protecție a jurnaliștilor, precum și familia politică europeană social-democrată cu privire la atacurile președintelui PSD Cluj, Liviu Alexa.

Redăm integral scrisoarea conducerii Asociației Profesioniștilor din Presă – Cluj

„Către

Partidul Socialiștilor Europeni,
Grupul S&D din Parlamentul European,
Reprezentantul OSCE pentru libertatea media,
Organizația „Reporteri fără frontiere”
Freedom House International
Freedom House România
Active Watch Romania

Vă scriem în numele Asociației Profesioniștilor din Presă – Cluj, organizație neguvernamentală constituită în urmă cu 14 ani, care reunește 60 de jurnaliști din al doilea cel mai mare oraș al României.

Vă sesizăm, pe această cale, limbajul incalificabil pe care Liviu Alexa, președintele organizației județene Cluj a partidului de guvernământ, PSD, partid afiliat Partidului Socialiștilor Europeni (PES), îl are față de jurnaliștii clujeni.

Luni, 7 octombrie 2019, acesta a atacat în mod grotesc mai mulți jurnaliști clujeni, în cuvinte pe care nu le vom reproduce, atât prin intermediul site-ului web pe care îl deține, cât și printr-un film postat pe o platformă social media.

Ieșirile șefului PSD Cluj au fost atât de virulente, încât au făcut obiectul unor articole publicate de organe de presă naționale din România, precum Digi24.ro, hotnews.ro, newsweek.ro, adevarul.ro sau g4media.ro, b1.ro, Libertatea, România TV.

Suntem jurnaliști și înțelegem că libertatea de exprimare poate presupune un anumit grad de exagerare. Însă, considerăm că limbajul acestui reprezentant al PSD intră în sfera excepționalului, prin vulgaritatea și agresivitatea sa extreme, care aruncă discursul public în spațiul violenței și al sordidului.

Considerăm acest limbaj ca fiind, pe de o parte, o încercare de intimidare manifestă, pe de alta, o încercare de a decredibiliza corpul profesional al jurnaliștilor clujeni.

În ambele cazuri, acest discurs promovat de politicianul în cauză, membru al unui partid aflat la putere, nu poate reprezenta decât un atac grav la libertatea presei.

Menționăm că ieșirile acestuia au avut loc după ce asociația noastră a adresat o scrisoare deschisă președintelui PSD, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, prin care a sesizat derapajele de limbaj anterioare ale aceluiași lider politic, scrisoare rămasă fără răspuns, pe care o găsiți pe site-ul asociației, www.presaclujeana.ro.

Vă scriem, astfel, cu scopul de a interveni, prin mijloacele pe care le aveți la dispoziție, pentru a apăra libertatea presei și a descuraja pe viitor alte asemenea atacuri la adresa jurnaliștilor din Cluj-Napoca.

Cu stimă,

Colegiul de Conducere al APPC

Remus Florescu, președinte, Tiberiu Fărcaș, Cosmin Puriș, Bogdan Stanciu, Horea Șoica, membri ai Consiliului de Conducere al APPC

Cluj-Napoca, 08.10.2019”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Clujenii, revoltați! Șoferul autotrenului – reținut; șoferul Jaguarului – liber

Știrea publicată de PortalCJ privind reținerea pentru 24 de ore a șoferului care a provocat acicdentul mortal de pe Miraslău...

Închide